Kontakta oss

INRIKES

Sverigedemokraterna ljög om gratis mammografiundersökning

Publicerat

den

INRIKES| Den 24 maj gick Sverigedemokraterna ut och krävde gratis mammografikontroller. Tre dagar senare röstade Sverigedemokraterna nej till införandet i Sveriges riksdag. Det visar en granskning som bloggen Polimasaren har gjort.

Den 24 maj publicerade Sverigedemokraterna sin inställning i en debattartikeln på SVT Opinions hemsida. I debattartikeln kunde man bland annat läsa. ”Vi är chockade över att inte alla partier i riksdagen ställer sig bakom förslaget om kostnadsfri mammografi. Alla hinder som kan rivas för att öka kvinnors deltagande är viktiga”. Undertecknarna var riksdagsledamöterna Madeleine Eriksson och Carina Herrstedt, varav den sistnämnde även är ledamot i partistyrelsen.

Tre dagar senare hade de chansen att rösta ja till gratis undersökning men valde att låta bli på grund av principskäl.Enligt Sverigedemokraterna röstade de nej eftersom partiets anser att ålderskategorierna i förslaget var fel. Men enligt förslaget som gick igenom trots SD:s högerkonservativa ställningstagande mot fri vård står det klart och tydligt att regeringen vill att Socialstyrelsen ska avgöra åldern. Vilket innebär att ålderskategorin kan komma att förändras beroende på situationen.

”Regeringen avser att i förordning bemyndiga Socialstyrelsen att meddela föreskrifter om bl.a. vilka ålderskategorier som ska omfattas av den avgiftsfria screeningen.”

Polimasaren: Sverigedemokraterna och mammografi

SVT Opinion: ”Gratis mammografi borde vara en självklarhet”

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se