Kontakta oss

INRIKES

Högt uppsatt chef på Sparbanken misstänkts för att tvätta pengar åt kriminellt MC-gäng

Publicerat

den

bandidos_sparbanken
GÖTEBORG| Den högt uppsatte chefen på Sparbanken i Västsverige misstänkts tvättat pengar åt grovt organiserad brottslighet. Han är misstänkt för grova näringspenningtvätten. Bankmannen är även misstänkt för flera andra brott som bland annat grov urkundsförfalskning och grovt bedrägeri.

Den höge chefen på en Sparbank i Västsverige, som har ett nära samarbete med Swedbank AB misstänkt för flera grova ekonomiska brott. Det var i onsdags som GP avslöjade att den höge bankchefen gripits och anhållits. Enligt fredagens häktningsframställan rörde sig ärendet i huvudsak tre misstankar. Han misstänkts för Grovt bedrägeri under 2013-2015 i Göteborg, medhjälp till grovt bedrägeri och brukande av falsk urkund under 2014-2015. Men också för Grov näringspenningtvätt från 1 juli 2014 till 23 maj 2016. Efter en rekordlång överläggning beslutade sedan tingsrätten att försätta bankchefen på fri fot. Vilket är konstigt med tanke på grovheten i brotten. Han är dock alltjämt misstänkt för den grova näringspenningtvätten. Bankmannen nekar till brottet.

Nära koppling till kriminellt mc-gäng
Grov näringspenningtvätt innebär generellt att ett företag eller en företrädare ägnat sig åt ett klandervärt risktagande, exempelvis att man ha tvättat olagligt åtkomna pengar genom att ställa konton till förfogande. Bankmannen misstänks ha haft affärsmässiga kopplingar till grov organiserad brottslighet. Bankchefen har bland annat förhörts om ett förfarande där han påstås ha tillhandahållit exklusiva bilar till yrkeskriminella.

Ett par andra personer figurerar i samma ärende som bankchefen. En av dem, en 40-årig man, driver ett bilföretag och har haft en mångårig vänskapsrelation med Bandidosledaren Mehdi Seyyed.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons