Kontakta oss

INRIKES

Sverigedemokraterna panikanmäler satirklipp om Jimmie Åkesson

Publicerat

den

INRIKES Sverigedemokraterna tål inte satir. Just nu panikanmäler partiet satirklipp över Jimmie Åkesson.

I det satiriska videoklippet säger en fiktiv Jimmie Åkesson sanningen om Sverigedemokraternas relation med lobbyisterna i Svenskt Näringsliv. Dessutom berättade han att Sverigedemokraterna är ett systemtroget parti som älskar det rådande system och att deras politik inte kan råda bot på dagens samhällsproblem.

– Allt vårt prat om trygghet är skitsnack, vi vill istället försämra anställningsvillkor och trygghet på jobben. Att ni som röstar på oss ännu inte sett igenom detta är för mig helt otroligt, sa den fiktiva SD-ledaren i satirklippet.

Satiren över Åkesson räckte för att Sverigedemokraterna skulle se rött och kasta sig över datorn för att kontakta Youtube och krävde att sajten skulle radera satirklippet, på grund av upphovsrättslagen.

Satirklippet skapades av bland annat Pär Johansson och lades upp på Kommunistiska Partiets Youtubekanal. När Aktuellt Fokus pratar med Pär skrattar han över att Sverigedemokraterna agerar som lättkränkta snöflingor på grund av lite satir. Enligt Pär är satir något man borde räkna med och tåla som politiker. Allting behöver inte vara gravallvarligt även om det som SD-ledaren säger i filmen faktiskt stämmer.

Vad tänkte du när du såg att Sverigedemokraterna hade anmält klippet?

– Jag blev både nöjd och förbannad. Nöjd för att videons innehåll uppenbarligen har stört SD-ledningen. De har svårt att försvara sig mot anklagelsen att de är överklassens och elits parti. Förbannad för att det är så lätt att få bort en satirvideo som träffar rätt, säger Pär Johansson.

Kim Fredriksson
Kim.fredriksson@aktuelltfokus.se