Kontakta oss

INRIKES

Sverigedemokraterna vägrar kommentera lögnerna om Sollefteå BB

Publicerat

den

Faksimil Facebook

VAL2018 Den 27 augusti gick Sverigedemokraterna ut med att Socialdemokraterna är det enda partiet som inte vill återöppna Sollefteå BB. När Aktuellt Fokus granskar påståendet visar det sig vara lögn. Även Sverigedemokraterna vill göra det omöjligt att bedriva ett BB i Sollefteå. Faktum är att Sverigedemokraterna Västernorrland går till val på att lägga ner hela sjukhuset. Efter Aktuellt Fokus faktagranskning har SD lagt på locket och vägrar kommentera sitt eget hyckleri.

”Socialdemokraterna är nu det enda partiet som inte vill återöppna BB i Sollefteå. Sverige behöver politiker som vill hela Sveriges väl och som prioriterar den svenska välfärden – på riktigt.”

Så skrev Sverigedemokraterna på partiets nationella Facebooksida. Att Socialdemokraterna inte vill återöppna Sollefteå BB är sant. Men de är inte ensamma om att vilja bedriva vårdslakt i Ådalen. När Aktuellt Fokus granskar vårdturerna i Sollefteå står det klart att även SD vill göra det omöjligt att återöppna BB på orten.

För att förstå Sverigedemokraternas skuld måste vi backa bandet till den 30 september 2016. Då vann den politiska majoriteten förslaget om att lägga ner Sollefteå BB för gott. I praktiken var det Sverigedemokraterna som avgjorde genom att lägga ner sina röster. Sverigedemokraternas agerande gjorde att ställningen blev 6 mot 6 och att den socialdemokratiska ordföranden, Ewa Back, hade utslagsröst och drev igenom nedläggningen.

Efteråt fick Sverigedemokraterna i Västernorrland stark kritik från sina egna väljare. Trots det ville partiets politiker inte backa och be om ursäkt. En linje som man har hållit sedan dess då man inte vill ge några vallöften om att verka för återöppning av Sollefteå BB. I ett försök att blidka väljarna gick Sverigedemokraterna istället ut med att väljarna borde få avgöra frågan i en folkomröstning.

Sverigedemokraternas Landstingsplan

På sida 8 i Sverigedemokraternas Landstingsplan för Landstinget Västernorrland 2017-2019 är man tydliga med att länets tre fungerande sjukhus ska bli två. I Landstingsplanen skriver Sverigedemokraterna att nedläggningspolitiken egentligen är gynnsam för vården. Därefter pekar Sverigedemokraterna i Västernorrland specifikt ut Sollefteå sjukhus som det sjukhus man vill lägga ner.

”Landstinget skall dels för att minska lokalkostnaderna men även för att effektivisera och stärka kvalitén inom specialistvården omlokalisera den från dagens tre sjukhus till två sjukhus.”

Landstingsplaner finns på nätet och vem som helst kan läsa den här.

Vägrar svara på frågor

När Aktuellt Fokus hör av sig till Sverigedemokraterna börjar partiet slingra sig. På pressavdelningen svarar först en kvinna som uppger att hon inte vill svara på några frågor, istället ber hon oss maila pressavdelningen. Efter att vi lägger på luren tar det drygt två minuter innan SD:s presstalesperson Dennis Nord ringer upp. Även Dennis Nord har svårt att svara på frågor och ber oss maila. När vi upplyser honom om vad ärendet gäller så säger han däremot att partiet kommer plocka ner påståendet om Sollefteå BB om det visar sig att det inte stämmer överens med verkligheten. Efter samtalet med Dennis Nord mailar vi tre frågor till Sverigedemokraternas pressavdelning. När pressavdelningen inte hade svarat på över två timmar ringde vi upp Dennis Nord på nytt. Då bad han om ursäkt för att de inte hade hört av sig. Enligt Nord hade han vidarebefordrat våra frågor och hoppas på att de skulle bli besvarade så fort som möjligt. Riktigt så blev det inte.

Ett dygn efter att frågorna hade skickats in hade Sverigedemokraterna fortfarande inte svarat. Dessutom var påståendet om Socialdemokraterna och Sollefteå BB fortfarande kvar på partiets Facebooksida. Eftersom jag anser att vårdfrågor är viktiga frågor ringde jag upp Sverigedemokraterna på nytt. Återigen lovade partiets pressavdelning att någon skulle höra av sig och svara på frågorna. Vid 15-tiden på onsdagen ringde slutligen en person från pressavdelningen upp. Han presenterade sig som Oscar men efter ett par minuter blev samtalet lite märkligt. Oscar på pressavdelningen hade nämligen ringt fel nummer och pratade om ett ärende som jag inte hade med att göra. Nåväl, tack för informationen tänkte jag och sen fick både jag och SD:aren sig ett gott skratt.

Idag torsdag har det gått nästan tre dygn sedan Sverigedemokraterna blev uppmärksammade på att de sprider falsk propaganda om Sollefteå BB: Några svar på varför partiet sprider lögner kan vi tyvärr inte ge då Sverigedemokraterna vägrar att ge några svar. Den falska propagandan där SD mörkar sin egen skuld i nedläggningsfrågan finns fortfarande kvar.

Här är frågorna vi ställde till SD

Fråga 1

På Sverigedemokraternas  nationella Facebooksida gör ni en poäng av att Socialdemokraterna är det enda partiet som inte vill öppna Sollefteå BB.  Sverigedemokraterna har inte heller lovat att verka för en återöppning av Sollefteå BB. Istället går Sverigedemokraterna i Västernorrland till val på att Sollefteå sjukhus ska läggas ned. Utifrån det perspektivet borde det vara två partier som inte vill återöppna Sollefteå BB. Det vill säga Socialdemokraterna och ni i Sverigedemokraterna, eller?

Fråga 2

När landstingsfullmäktige röstade i frågan om BB-nedläggningen hade Sverigedemokraterna möjlighet att stoppa nedläggningen – men lät bli och lade ned sina röster istället. Nu försöker ni vinna politiska poäng på att angripa samma högervridna sossepolitik som ni själva har släppt igenom. Finns det inte risk att väljarna tycker att ni framstår som hycklare?

Fråga 3

På sida 8 i Sverigedemokraternas Landstingsplan för Landstinget Västernorrland 2017-2019 kan man läsa följande:  ”Landstinget skall dels för att minska lokalkostnaderna men även för att effektivisera och stärka kvalitén inom specialistvården omlokalisera den från dagens tre sjukhus till två sjukhus.”

Därefter pekar Sverigedemokraterna i Västernorrland specifikt ut Sollefteå sjukhus som det sjukhus man vill lägga ner. Lägger man ner ett sjukhus så blir en fungerande kvinnovård omöjlig.  Kommer ni ta bort det här utspelet nu när det visar sig att ni är lika goda kålsupare som sossarna?

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons