Kontakta oss

INRIKES

Sverigedemokratisk hatvåg mot Judiska ungdomsförbundet

Publicerat

den

Foto: Politikerveckan i Almedalen

INRIKES   Judiska ungdomsförbundet kritiserade Jimmie Åkessons uttalande om antisemitism och ”omvänd rasism”. Då utsattes de judiska ungdomarna för en antisemitisk hatvåg från SD-sympatisörer.

Det var under TV4:s partiledarutfrågning som SD-ledaren Jimmie Åkesson fick frågan om han tycker att det förekommer rasism i Sverige. Då svarade Åkesson att det finns problem med invandrade islamister som är antisemitiska. Likaså kallade han antisemitismen för så kallad ”omvänd rasism”, något som fick Judiska ungdomsförbundet att reagera på sociala medier.

”Jimmie Åkesson säger att antisemitism oftast kallas för omvänd rasism..det känns nu ännu mer aktuellt att SD får en crashcourse i vad antisemitism är.”, skrev Judiska ungdomsförbundet på Twitter.

Efter Judiska ungdomsförbundets kritik tog det inte lång tid innan de judiska ungdomarna utsattes för en antisemitisk hatvåg från så kallade ”Sverigevänner”. ”Antisemitism är judehat. Ibland är den berättigad.”, ”åk hem till Israhell” och ”Ni är parasiter äckliga zionist svin”, är bara några av kommentarerna som Judiska ungdomsförbundet utsattes för, faktum är att Hatet blev så starkt att ungdomsförbundet tvingades stänga sitt eget kommentarsfält.

Antisemitismen störst bland Åkessons sympatisörer

I TV4:s Utfrågningen antydde Jimmie Åkesson även att antisemitismen skulle vara ett importerat problem i Sverige, syftandes på framförallt muslimska invandrare. Men är det verkligen så? Inte enligt de undersökningar som har gjorts på ämnet.

Förra året släppte Forum för levande historiForum för levande historia resultaten från en stor undersökning om antisemitismen i Sverige. Enligt undersökningen är det runt 5% av befolkningen som kan ses som antisemiter. Antalet personer med antisemitiska fördomar ligger däremot på 28%.

Bland de grupper där antisemitismen är större än genomsnittet är det främst äldre personer som utmärker sig, oavsett om de är födda i Europa eller utanför. Bland religiösa är det främst muslimer som är överrepresenterade, men när det gäller politiken är överrepresentationen störst bland Sverigedemokrater. I undersökningen framgår det att drygt 20 % av Sverigedemokraternas sympatisörer är att betrakta som antisemiter.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se