Kontakta oss

ARBETSLIV

Sveriges hamnar bröt mot lagen i Göteborgs hamn

Publicerat

den

 HAMNKONFLIKTEN Hamnarbetarförbundet vill förhandla med Sveriges hamnar i den pågående hamnkonflikten i Göteborg. Sveriges Hamnar fälls nu i arbetsdomstolen då det tog flera månader innan de tog sig till förhandlingsbordet.

I april förra året under den pågående hamnkonflikten i Göteborg kontaktade Hamnarbetarförbundet arbetsköparorganisationen Sveriges Hamnar. Hamnarbetarförbundet ville teckna ett centralt kollektivavtal.

Sveriges Hamnar tog sig inte till förhandlingsbordet förrän i juni två månader senare. Arbetsdomstolen fäller nu Sveriges Hamnar för att ha brutit mot sin förhandlingsskyldighet enligt medbestämmandelagen.

Hamnarbetarförbundet hade kallat till flera förhandlingar men Sveriges Hamnar valde att ställa in flera gånger. I arbetsdomstolen skyllde arbetsköparorganisationen på tidsbrist.

Hamnarbetarförbundet yrkade på ett skadestånd på 200 000kr. Arbetsdomstolen valde att minska det till 20 000kr. Både fackförbundet och arbetsköparorganisationen får betala sina rättegångskostnader.

Näringslivet har spridit lögner

Sveriges Hamnar har inte velat skriva på något kollektivavtal eller trepartslösning med Transportarbetarförbundet. De har istället valt att skriva kollektivavtal med Transport och hävdat att de enbart skriver avtal med det största fackförbundet på arbetsplatsen. Arbetsgivarorganisationen har fel då Hamnarbetarförbundet är det största fackförbundet i hamnbranschen. Hamnarbetarförbundet har därmed eftersträvat att komma fram till ett avtal.

Sveriges Hamnar har tillsammans med Näringslivet genom bland annat Svenskt Näringslivsbetalda bloggen Arbetsmarknadsnytt ägnat sig åt en smutskastningskampanj. En kampanj full med fake news och alternativ fakta om vad hamnkonflikten handlar om. Bloggen har påstått att det var hamnarbetarförbundet som inte velat förhandla men domen visar att det istället varit arbetsköparorganisationen som ställt in förhandlingar.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se