Kontakta oss

INRIKES

Manifestera för strejkrätten 29 juni!

Publicerat

den

INRIKES Efter kraftiga påtryckningar från den ekonomiska makteliten har S+MP-regeringen öppnat upp för inskränkningar i strejkrätten. Anledningen är Hamnarbetarförbundets strid mot den oseriösa arbetsköparen APMT. Med anledning av regeringens agerande planerar Hamnarbetarförbundet en demonstration i Göteborg den 29 juni.

Hamnarbetarförbundets avdelning 4 skriver följande.

”Hamnarbetarförbundets avdelning 4, som organiserar 85 procent av de anställda i Göteborgs hamn, har sedan ett och ett halvt år tillbaka tagit strid för grundläggande fackliga rättigheter gentemot arbetsgivaren APMT. Hellre än att förhandla med sina anställda har APMT valt att trappa upp konflikten och lock-outar nu sina anställda. Med Svenskt Näringsliv i ryggen hoppas APMT kunna krossa hamnarbetarförbundet.

Regeringen har nu blandat sig i konflikten. Efter påtryckningar från Svenskt Näringsliv har arbetsmarknadsminister Ylva Johansson tillsatt en utredning som ska ”se över stridsåtgärdsrätten”.

Hamnkonflikten handlar i grunden om vår rätt att föra vår egen talan gentemot arbetsgivaren – att organisera oss, förhandla och gå ut i konflikt. Konflikten angår därför inte bara hamnarbetarna – den angår oss alla.”

Arrangör är ”Stödgruppen för hamnarbetarna – Göteborg”. Manifestationen kommer äga rum torsdagen den 29 juni klockan 17.30 på Drottningtorget i Göteborg. Facebookevenemang finner du här.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se