Kontakta oss

INRIKES

SVT spred fake news om Kubaprotester – anmäls till Granskningsnämnden

Publicerat

den

STATSMEDIA    SVT anmälda till Granskningsnämnden igen. Spred fake news i nyhetsinslag om Kuba.

Det var i Rapports nyhetssändning den 12 juli som journalisterna på SVT spred fake news om protesterna på Kuba. SVT publicerade bland annat bilder på demonstranter som demonstrerade för regeringen och påstod helt felaktigt att demonstrationen var regeringskritisk. Vilket avslöjades av demonstranternas flaggor som syntes i Rapports inslag. I SVT:s videoklipp ser man bland annat en flagga med texten ”26 juli”. 26 juli-rörelsen var en revolutionär rörelse som förknippas med stöd för Fidel Castro och den socialistiska revolutionen på Kuba.

Anmäls till Granskningsnämnden

Efter SVT:s fake news har inslaget i Rapport anmälts till Granskningsnämnden. Bakom anmälan står Kommunistiska Partiets Erik Andersson från Gislaved.

Varför anmäler du SVT:s inslag till Granskningsnämnden?

– Jag anmäler SVT:s inslag då det var djupt osakligt där man visade upp motdemonstranter utan att att ange att det var motdemonstranter som var för den kubanska regeringen. En avskyvärd bildmanipulation.

Vad tänkte du när du såg det här inslaget?

– Hela programinslaget osade om psykologisk krigsföring. Det finns massor av andra exempel i medierna.

Vad för exempel?

– Bilder tagna från arabiska våren och andra dödade personer från andra länder har spridits på nytt och sägs ha hänt i Kuba de senaste dagarna. Eller påståendena om att Venezuela ingriper på Kuba. Eller bilder på de stora Första maj-demonstrationerna i Havanna som sägs vara aktuella demonstrationer mot regeringen. Eller bilden på en känd kubansk kommunist som påstods vara regeringskritisk demonstrant. Detta är bara några exempel av den propagandaocean som finns i media och på nätet. Nu finns det sidor som nagelfar alla lögner men de har fullt upp att göra. Nyhetsbyrån AP har fått lite kalla fötter och korrigerat bilder.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se