Kontakta oss

DEBATT

SVT struntar i opartiskheten när det handlar om Latinamerika

Publicerat

den

DEBATT   Fascister som källor – propagandainslag – nyliberala narrativ i rapporteringen. SVT brister i opartiskheten när det gäller rapporteringen om Latinamerika. Det skriver dagens debattörer.

22 november 2019 gjorde Amnesty international ett ställningstagande emot att demonstranter skadas medvetet i Chile. Human Rights Watch hade ett liknande budskap som löd ”Excessive Force Against Demonstrators, Bystanders; Serious Abuse in Detention”.

Institutionen för mänskliga rättigheter i Chile rapporterar om 23 döda, 2 808 skadade, 8 161 häktade, av dem 961 barn under 18 år och 458 fall av tortyr samt 88 fall av sexuella övergrepp. Sammanlagt har 241 personer fått synskador efter att ha blivit skjutna i ögonen av poliser och militärer, vilket gör Chile världsunikt. Detta är systematiskt våld mot ett skeende som ständigt måste påminnas.

Chile har sedan 18 oktober 2019 genomgått en social revolution. Folket har, med färska minnen från den neoliberala diktaturen, vaknat ur det paralyserade tillståndet för att kräva en förändring. Bland annat kräver folket i Chile att ojämlikheten ska förintas, att det legendariska mapuchefolket får sin värdiga självständighet tillbaka men framförallt att diktaturens grundlagar skrivs om. Denna sociala revolution speglas inte i politiken som har valt en annan väg.

Den neoliberala regeringen som leds av Sebastian Piñera har svarat på protesterna med brutalt och urskiljningslöst våld där medierna har varit duktiga på att putsa och vinkla händelserna till Piñeras fördel. El Mercurio, som är en ultrafascistisk tidning som tidigare samarbetat med CIA och Pinochet för att montera ner demokratin i Chile, stöttar Piñera öppet och rättfärdigar mord på demonstranter, precis som de gjorde under diktaturen. Vad gör SVT i en sån här kaotisk situation?

21 oktober 2019 anger SVT ”El Mercurio” som källa för situationen i Chile. SVT granskar varken tidningen eller händelserna i Chile. En alternativ förkaring är att SVT granskade källan men sympatiserade med den och därför återgav en ultrafascistisk tidnings narrativ kring händelserna i Chile.

Med selektiv rapportering på det som händer i Chile målar de upp en bild av en rättfärdig regering som svarar på plundrande massor som utan politisk målsättning skadar Chile. Detta står bjärt kontrast till vad varenda icke-statlig organisation rapporterar om Chile eller vad folket i Chile och Sverige vittnar om via sociala medier.

I Bolivia ser vi en annan vändning. Den sittande regeringen har inte gett sig på folket med urskiljningslöst våld. Tvärtom har Bolivias regering utsatts för statskupp där Jeanine Añez Chavez tagit makten utomparlamentariskt och grundlagsvidrigt. Allt efter tvivelaktiga anklagelser om valfusk från OAS, som är en intresseorganisation för USA. Vad gör SVT för att skänka klarhet i denna kaotiska situation?

SVT skriver 10 november 2019 ”President Evo Morales avgår efter att militären har uppmanat honom att avgå”. Trots att korrespondenten Tigran Feiler den 11 november 2019 säger att det är en statskupp som utförts mot presidenten Evo Morales så kör SVT över sin korrespondent genom att envist kalla det för en ”ofrivillig avgång”. SVT har gått så långt att de 22 november 2019 legitimerar diktaturen i Bolivia genom att kalla den för ”ställföreträdande regering” och okritiskt beskriva hur Bolivias diktator nu anklagat Evo Morales för terrorism.

Kan SVT skydda sig med förklaringen om inkompetens, resursbrist och vi-visste-inte retorik? Eller finns det kanske andra ekvationer vi missar? Vissa vill hävda att SVT saknar kompetens. Vi hävdar något annat, nämligen att SVT har en agenda och hyser sympati med neoliberala fascister i Latinamerika och därför sprider nyheter som står i kontrast med vad resten av världen säger. Detta är både farligt och oroande. För det finns en gemensam nämnare för Chile och Bolivia. Det är nämligen så att kuppmakarna i Bolivia och regeringen i Chile har samma ideologiska kompass.

Den latinamerikanska diasporan i Sverige har länge observerat SVT:s journalistiska övergrepp på Latinamerika och kommer inte längre vara tysta när SVT sprider fake new och förhindrar demokratin i Latinamerika.

 

Daniel Terres och José-Miguel Altamirano  – Tredje Rummet
redaktionen@aktuelltfokus.se