Kontakta oss

INRIKES

Lade ner Sahlgrenskas pandemigrupp – nu rusar smittan

Publicerat

den

Sahlgrenska sjukhuset Foto: Marie Ullnert

GÖTEBORG    I oktober lade Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg ned hela Pandemigruppen som ansvarade för hanteringen av Covid-19. Nu rusar smittan och bara den senaste veckan har sjukhusinläggningarna fördubblats.

Under våren 2020 var Sahlgrenska försatt i stabsläge. Verksamheten styrdes även av en gemensam särskild sjukvårdsledning. Sommaren 2020 bildades Pandemigruppen som utöver samordnaren har bestått av ansvariga för diverse specifika sjukvårdsområden. Totalt har gruppen hållit över 300 möten och anses ha varit ovärderlig i pandeminhanteringen. Trots det lades hela Pandemigruppen ned i oktober 2021. Anledningen var för att Göteborg inte hade haft någon större smittspridning sedan sommaren.

– Arbetet i pandemigruppen har tagit enormt mycket tid och energi. Nu känns det skönt att stänga den dörren, kanske inte helt men nästan, och i stället ta tag i alla viktiga frågor som dyker upp i pandemins kölvatten, sa Tobias Carlson, pandemigruppens samordnare i ett pressmeddelande.
De senaste veckorna har Göteborg drabbats av en rejäl smittökning. Sedan nyårsafton har ökningen lett till en kraftig ökning av Covid-19 patienter som behöver sjukhusvård. Enligt samordnaren Tobias Carlsson är läget inom vården ”mycket, mycket ansträngt”.

– Läget är mycket, mycket ansträngt. Vi har sedan nyårsafton sett en snabb och kraftig uppgång av antalet covid-19-patienter som har behövt läggas in på sjukhus, säger Tobias Carlson till GP.

Beslutet att lägga Pandemigruppen möttes av hård kritik från medarbetarna på golvet. Situationen har varit så pass ansträngd att vårdanställda har tvingats strunta i hemmakarantän efter deras anhöriga blivit smittade.

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons