Kontakta oss

ARBETSLIV

Syndikalisterna sätter Amazons nya kontor i blockad

Publicerat

den

Foto: Wikicommons

ARBETSLIV Flera byggarbetare blev blåsta på sina löner när de arbetade med att bygga Amazons nya kontor i Stockholm. Timlönerna har varit så låga som 26kr. Nu väljer Syndikalisterna att genomföra en indrivningsblockad.

Amazons dotterbolag Amazon Web Services tänker flytta in i Sergelhuset i centrala Stockholm under 2021. Därifrån kommer de ha sitt huvudkontor för sin nordiska verksamhet. Totalt handlar det om kontorslokaler på runt 6000 kvadratmeter fördelat på 3 våningar.

Flera arbetare har blivit blåsta på sina utlovade löner rapporterar tidningen Arbetaren. Arbetaren Sergei Kolos från Lettland fick inte sin utlovade lön och hittade information på internet och vände sig till Syndikalisterna. Sammanlagt har Kolos fått ut 654 euro kr i lön för perioden 30 september till den 6 november vilken innebär en timlön på 26 kronor. Enligt hans kontrakt skulle timlönen vara 135 kronor före skatt.

Enligt fackförbundet Syndikalisterna, SAC som representerar sex byggarbetare saknas det totalt 160 000 kronor i uteblivna löner för de sex arbetarna. Idag kommer Syndikalisterna genomföra en indrivningsblockad utanför Sergelhuset. De har också kallat till MBL-förhandling med både Swebel och M3 Bygg.

Det är Vasakronan som ansvarar för den aktuella fastigheten. Vasakronon ägs av AP-fonderna. Vasakronan har anlitat M3 bygg som huvudentreprenör, M3 har anlitat Swebel Bygg AB som i sin tur har anlitat lettiska byggarbetare genom företaget Magni AB. Både M3 Bygg och Swebel Bygg AB har ett kollektivavtal med Byggnads som inte efterlevts.

– Eftersom Magni AB inte behagar svara oss, så går vi till byggarbetsplatsen och sätter den i blockad. Vi kommer fortsätta att protestera till dess att lönerna satts in på kontot till våra medlemmar, säger Emil Boss, ombud på SAC till Arbetaren.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se