Kontakta oss

INRIKES

SAC tar kampen för statsministerns städare

Publicerat

den

INRIKES Efter åratal av exploatering från olika arbetsgivare väljer nu fackförbundet SAC att hjälpa statsministerns städare att driva hennes ärenden.

Fackförbundet Syndikalisterna, SAC kommer nu att driva flera ärenden åt kvinnan som blivit känd som statsministern Magdalena Anderssons städare, rapporterar Arbetaren. Kvinnans arbetstillstånd har löpt ut och hon har därefter exploaterats av olika städfirmor. SAC kommer kräva flera av kvinnans tidigare arbetsgivare på ersättning. Facket har också hjälpt kvinnan att anmäla en av städfirmorna för brottet människoexploatering.

– Hon har blivit lurad och utnyttjad av flera olika städfirmor i Stockholm. Cyniska arbetsgivare har använt hennes utsatta status som papperslös för att tvinga henne att arbeta under fruktansvärda villkor, säger Emil Boss, facklig sekreterare på Stockholms LS av SAC, till Arbetaren.

VDn på städfirman som anlitats av statsministern har tidigare dömts till fängelse för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Enligt VDn var kvinnan inhyrd från ett annat bolag som han vägrar namnge men kvinnan själv bestrider uppgifterna och säger att hon inte var inhyrd från någon annan firma. Hon fick sin lön svart i form av kontanter av samma städfirma som statsministern anlitat. Statsministern har sedan skandalen valt att avsluta kontakten med städbolaget.

Ett växande skuggsamhälle
2008 ändrades lagen om arbetskraftsinvandring av Reinfeldtregeringen i en överenskommelse med Miljöpartiet. Arbetskraftsinvandringen blev mindre reglerad och makten flyttades helt över till arbetsgivarna som fick fria händer.

Sedan 2008 har det växt fram ett parallellsamhälle med svartarbetare som brukar kallas skuggsamhället. Det handlar om arbetskraftsinvandrare som lever hela sitt liv svart utanför det svenska välfärdssystemet. De har vanligtvis noll rättigheter på arbetsplatsen och konflikter med arbetsgivaren brukar leda till att de tvingas lämna landet.

Statsministerns städare är det senaste kända exemplet av en arbetare i skuggsamhället. I tidningen Dagens Arbete får kvinnan tillsammans med hennes pojkvän berätta om sin vardag i Sverige. Hennes pojkvän kommer från Colombia och precis som sin flickvän försörjer han sig svart men i byggbranschen.

De vittnar om svåra arbetsförhållanden där löner uteblir och arbetsdagar som vanligtvis är längre än 12 timmar. Enligt städarens pojkvän har kvinnan arbetat så hårt att hon magrat och tappat flera kilo.

– Den gemensamma nämnaren för alla latinamerikaner som jobbar svart i Sverige är att vi måste förfölja våra arbetsgivare för att få ut våra löner. Vi får jaga och jaga efter den lön vi har rätt till. Och arbetsgivarna blir irriterade och kastar till slut pengarna på oss. Alltid kontant. Efter tre-fyra månader får vi sparken. Det är satt i system, säger pojkvännen till Dagens Arbete.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se