Kontakta oss

KULTUR

Timbro släpper nyutgåva med extremisten som förnekar Pinochets brott mot mänskligheten

Publicerat

den

Foto: Casa de América

KULTUR    Pinochetregimen var en de värsta diktaturerna i världen och direkt ansvarig för otaliga brott mänskligheten. Efter att svenskchilenaren Mauricio Rojas förnekade regimens brott tvingades avgå som kulturminister i Chile. Nu belönas extremisten av Timbro förlag som släpper en nyutgåva av Rojas bok.

Hur många som skickades till hemliga koncentrationsläger på grund av sina politiska åsikter är fortfarande okänt. Mer än 200 000 människor tvingades i exil och 30 000 människor torterades av den liberala Pinochetdiktaturen i Chile. Trots det finns det de som försvarar och förnekar den liberala diktaturens brott mot mänskligheten i Chile. En av dessa människor är före detta riksdagsmannen Mauricio Rojas, tidigare integrationspolitisk talesperson för Liberalerna då dessa ingick i Alliansregeringen under Fredrik Reinfeldt.

Kallar regimens brott för ”bluff”

När Chile skulle bygga ett monument över regimens brott mot mänskligheten reagerade Mauricio Rojas med ilska. I boken Dialogo de Conversos kallade han minnesmonumentet för ”En bluff som förfalskar Chiles historia. En argumentation som Rojas har bedrivit sedan 2015. Just därför reagerade väldigt många chilenare med avsky då Rojas nyligen utnämndes till Chiles kulturminister. Den allmänna avskyn ledde till en nationell folkstorm och bara några dagar efter att Rojas tackade ja till ministerposten 2018 lät han meddela sin avgång.

Lyfts upp av Timbro

I dagarna stod det klart att Timbro förlag släpper en nyutgåva av Mauricio Rojas bok ”Farväl till gemenskapen”. Boken ifråga är en essäsamling från 2004 som i mångt och mycket handlar om Rojas liberalkonservativa syn på migrationen och migrationens samhällseffekter. I den nya utgåvan har Rojas skrivit ett nytt förord där han skriver om sina erfarenheter som politiker och lobbyist.

Uppmanade till våld

Under protestvågen i Chile hösten 2019 gick miljontals människor ut på gatorna och protesterade mot höjda priser inom kollektivtrafiken. Polisen och militären svarade med våldsamma attacker på studenter och socialister som massplankade på Tunnelbanan. 29 personer omkom, varav en fyraåring. När omvärlden började fördöma våldet mot civila gick Mauricio Rojas ut och förklarade att det är rimligt med höga kostnader av människoliv för att upprätta den allmänna säkerheten. Rojas uttalande skedde i ett nyhetsprogram i chilenska Kanal 13.

– För att återupprätta allmän säkerhet måste mycket hårda åtgärder vidtas, med höga kostnader, även i människoliv, sa han till programledaren.

Timbro och demokratisynen

Timbro förlag drivs av Svenskt Näringslivs liberala tankesmedja Timbro som drivs av före detta MUF-ordföranden och M-politikern Benjamin Dousa. Dousa uppmärksammades så sent som i början av februari i år då han gästade Anders Lindberg och Aftonbladets podcast Den ideologiska frågan. I samtalet med Anders Lindberg förklarade Dousa att han anser att äganderätten är viktigare än demokratin i Sverige.

Timbro förlag har tidigare gett ut den antidemokratiska boken Efter demokratin av Jason Brennan som argumenterar för ett nytt styrelseskick där rösträtten ska begränsas till den som anses tillräckligt upplyst för att klara av ett kunskapstest. Anledningen till att Brennan anser att rösträtten bör begränsas är för att breda massan av vanliga löntagare riskerar rösta fel. Jason Brennan menar att den breda massan därigenom utgör ett hot mot den mer upplysta och rationellt sinnade minoriteten. Lång historia kort: Boken går ut på att vanligt folk är för korkade för demokrati. Ett resonemang som har kommit att bli vanligt förekommande i nyliberala och nykonservativa kretsar.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktueltlfokus.se