Kontakta oss

ARBETSLIV

Timbro-toppen: Det ska inte vara svårare att säga upp undersköterskor än tidningar

Publicerat

den

Foto: Pressbild Timbro

ARBETSLIV Tryggheten för undersköterskor, poliser och alla andra yrkesgrupper i samhället bör värderas lika högt som en gammal tidningsprenumeration eller ett Nexflix-abonnemang. Det är budskapet från Timbro-toppen Caspian Rehbinder i en intervju med tidningen Arbetet.

Det är i en ny artikel om hur amerikanska företag rundar den svenska lagen om anställningsskydd som Caspian Rehbinder, programansvarig för arbetsmarknadsfrågor på den Svenskt Näringslivs tankesmedja Timbro, uttalar sig om tryggheten för svenska löntagare. Enligt Caspian Rehbinder bör avtalen för undersköterskor och alla andra yrkesgrupper inte värderas annorlunda än andra avtal som exempelvis en tidningsprenumeration eller ett Nexflix-abonnemang. Timbro-toppen uppger även att svenska löntagare bör kunna sparkas utan att arbetsköparna ska behöva uppge några skäl till uppsägningen.

– Du behöver inte motivera varför du säger upp en tidning, eller varför du slutar gå till en viss frisör och byter till en annan.
– Det är klart att ett anställningsförhållande är känsligare än en tidningsprenumeration. Men båda bygger ju på en avtalsrättslig grund, säger Caspian Rehbinder till Arbetet.

Timmarna efter Arbetets artikel publicerades blev Caspian Rehbinders citat ofrivillig rikspolitik då Vänsterpartiet valde att använda citaten för att illustrera hur högern ser på svenska arbetare.

Caspian Rehbinder är ansvarig för programområdet Arbetsmarknad och rektor för Svenskt Näringslivssponsrade Stureakademin. Innan Rehbinder började arbeta för Svenskt Näringsliv har han bland annat arbetat som politiskt sakkunnig vid Centerpartiets riksdagskansli.

Artikeln i Arbetet kan du läsa här.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se