Kontakta oss

INRIKES

Renovräkning – största hotet mot miljontals hyresgäster

Publicerat

den

INRIKES    Hyresgästföreningen Centrum Göteborg har tillsammans med sina medlemmar, förtroendevalda och en stark opinion inom hela region västra Sverige bland annat producerat en film som ingår i en kampanj för att lyfta det faktum att renoveringar driver in människor i flyttspiraler och ibland till ren hemlöshet.

Filmens manus är samlade uttalanden från boende och medlemmar såväl som forskare och övriga sakkunniga inom området. Gedigen forskning inom renoveringsproblematiken pekar på en ökad frekvens av boende som tvångsförflyttas efter renovering. Denna tvångsförflyttning sker i alla bostadsområden, såväl i centrala lägen som i förort, och snart finns ingenstans att ta vägen och Sverige hamnar i ett ”race to the bottom” som i USA.

Renoveringar skapar flyttkedjor som kan leda till segregation

En dramatisk vinkling i filmen är att tillval och standardhöjande åtgärder nämns tillsammans med starkt negativt laddade ord som segregation och gentrifiering. Fastighetsägarna lockar med ett positivt ord i god nyliberal anda, tillval, men allt som är nytt är hyresdrivande och påverkar bruksvärdet och därmed hyresnivån. Ibland ges rabatter den första tiden för att locka fler att välja tillval och den högsta renoveringsnivån.

Julklappskatalog utan prislapp

Filmen lyfter att parkett i köket fyller samma hyreshöjande funktion som handdukstorken fyller. Något de med ekonomiskt utrymme väljer men sannolikt inte en barnfamilj skulle valt som måste oroa sig för att det kan bli vattenskadat och ersättas vid flytt.

Fastighetsbolagen lämnar vid renovering förslag på tillval där man som hyresgäst väljer tillval precis som man väljer i en julklappskatalog, skillnaden är att det inte finns någon prislapp och priset kommer som en överraskning i form av hyreshöjning.

Hyresgästföreningen driver medlemskampanj

Eftersom Hyresgästföreningen ofta anklagas för att gå med på fastighetsbolagens krav och då medlemsrekrytering är en del av Centrumföreningens kampanj mot Renovräkning ställer vi frågan till ordföranden Christina om medlemskampanjen och möjligheter till påverkan inom rörelsen.

– Hyresgästföreningen driver de boendes sak så långt det är möjligt men det är de boendes starka engagemang som avgör om vi kan bryta trenden med Renovräkning. Det finns kraft i att vara många men det räcker inte om vi är tysta.

– Hyresgästföreningen har över lång tid alltid sakligt redovisat var de politiska partierna står i de bostadspolitiska frågorna och det är bra för det är politiker som stiftar lagar som påverkar oss, säger hon.

Se filmen nedan!

FAKTA:
När stammar måste bytas då de är uttjänta passar man på att renovera hela badrummet för att lägga kostnaden på hyresgästen. Trots att kaklet i badrummet är en del av stambytet, ett stambyte som i sig inte är hyreshöjande, så kräver fastighetsbolagen att hyresgästen ska stå för kostnaden på grund av nytt kakel och Hyresnämnden godkänner och dömer till fastighetsbolagens fördel.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se