Kontakta oss

INRIKES

3000 äldre och sjuka drabbade när trygghetslarmet slogs ut i Uppsala

Publicerat

den

UPPSALA| Äldre och sjuka med trygghetslarm i Uppsala kommun har inte kunnat ringa på hjälp sedan fredag eftermiddag. Det beror på tekniska problem. Hemtjänstpersonalen fick under ett dygn ökad arbetsbörda och en extrem stress. Totalt berördes cirka 3.000 personer som inte kunde larma på hjälp.

Äldre och sjuka med trygghetslarm i Uppsala kommun har inte kunnat ringa på hjälp under ett dygn. Strulet började i fredag eftermiddag. Totalt berördes cirka 3.000 personer. De äldre kunde inte larma om hjälp att gå på toa eller om de ramlat på golvet. Hemtjänstpersonalen försöker hinna med. Men de har få till antalet.

-Vi har kontakt med leverantörer, och de arbetar med att lösa problemet, säger Karin Brolin, affärsområdeschef i Uppsala kommun.

Hemtjänst och nattpatrull blev informerade om problemet och har gjort extra många besök hos personer med trygghetslarm. Kommunen har inte rapporterat att extra personal är insatt för den större arbetsbördan strulet med trygghetslarmen innebär och den stress hemtjänstpersonalen utsattes för. Trygghetslarm är en tjänst som gör det möjligt att nå personal vid oförutsedda situationer.

Uppsala kommun uppger på sin hemsida vid lunchtid på midsommardagen att larmen åter är i funktion. Alla larm går fram till larmcentralen, enligt kommunen.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons