Kontakta oss

NOTISER

Turkiet går mot öppen diktatur

Publicerat

den


TURKIET  | Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kräver att åtalsimmuniteten ska upphävas för de som kämpar för minoriteter i parlamentet. Ett steg närmare diktaturen.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kräver att parlamentet upphäver åtalsimmuniteten för parlamentsledamöter från pro-kurdiska HDP. Att kämpa för minoriteter anses som terrorism av Erdogan. Samtidigt planeras drastiska skärpningar av Turkiets redan hårt kritiserade terrorlagar.

Kravet kommer efter att Erdogan tidigare i veckan sagt att han inte ser någon skillnad mellan ”en terrorist som håller ett skjutvapen eller en bomb och dem som använder sin position eller penna” för att tjäna terroristernas syften. En högt uppsatt källa inom Erdogans AK-parti säger till Reuters att arbetet med att skärpa terrorlagarna och dräpa demokratin redan pågår.

Erdogan och islamistregeringen anklagar HDP, som är tredje största parti i parlamentet, för att vara en utlöpare ur PKK. I takt med att konflikten med PKK-gerillan eskalerat har också myndigheternas ökat pressen mot HDP och partiets sympatisörer.

Tre turkiska universitetslärare greps i går misstänkta för ”terrorpropaganda” och en brittisk akademiker har förhörts av polis, misstänkt för att ha spridit flygblad för ett firande av det kurdiska nyåret, i samband med att landets säkerhetstjänst slog till mot kurdiska separatister, uppger turkiska medier. President Erdogans brutala kampanj mot akademiker är ett led i hans strävan att förbjuda, straffa och tysta alla kritiska röster i Turkiet.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons