Kontakta oss

UTRIKES

Turkiet: ”Oacceptabelt att USA beväpnar anti-IS styrkor”

Publicerat

den

SYRIEN/ROJAVA Sent under tisdagskvällen meddelade Pentagon att USA tänker beväpna Syrian Democratic Forces (SDF). Beslutet har gjort den turkiska regimen ursinnig.

Den officiella linjen i Turkiet är att den kurdiskledda SDF-styrkan är att betrakta som terrorister. Detta trots att styrkan är att betrakta som Islamska Statens och Al Qaidas värsta motståndare i Syrien, och har befriat stora landområden från de extrema salafisterna. Anledningen är att SDF till stor del utgörs av de socialistiska folkarméerna YPG och YPJ som uppges vara kopplade till terrorstämplade Kurdistans Arbetarparti.

Löftet om beväpning kommer mitt i den pågående offensiven mot IS självutnämnda huvudstad, Raqqa i norra Syrien. Enligt nyhetsbyrån AP har USA fört flera samtal om Raqqas framtid med Nato-kollegan Turkiet. Under samtalen har Turkiet gjort klart att de ställer sig emot stödet till de demokratiska och sekulära styrkorna.

I ett skriftligt uttalande meddelar Pentagons talesperson Dana W. White att Donald Trump gav klartecken till beväpningen i måndags. Enligt uttalandet innebär klartecknet att Pentagon ska ”utrusta kurdiska styrkor i SDF så nödvändigt som möjligt för att garantera en seger över Islamska Staten i Raqqa”.

När Turkiets premiärminister Nurettin Canikli kommenterar beväpningen av SDF i tidningen Hurriyet säger han att: ”Förenta staterna ger allt möjligt stöd till PKK genom de kurdiska styrkorna i Syrien.” Enligt premiärministern är stödet till antiislamisterna oacceptabelt.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se