Kontakta oss

UTRIKES

Turkisk militär och Al Qaida attackerade kurdiska civilområden efter Erdogan-tal

Publicerat

den

TURKIET Efter att Turkiets diktator Recep Tayyip Erdoğan uppmanat till kamp mot kurderna i ett tal har kurdiska områden attackerats av den turkiska armén och miliser med Al Qaeda-kopplingar.

I lördags attackerade den Al Qaida-kopplade gruppen Hayet Al-Tahrir Afrin, i Syrien som beskyddas av den kurdiska milisen YPG. Attacken skedde bara några timmar efter att Turkiets diktator hållit ett tal där han hotade kurderna och deras kamp.

Senare på lördagen slog den turkiska armén med hjälp av Hayet Al-Tahrir till mot byarna Qere Baba, Ferferke and Pira Hesrekiya, som alla ligger nära den turkiska gränsen.

YPG och dess kvinnliga gren YPJ rapporterade att de slog tillbaka och dödade flera islamister, rapporterar ANF News.

Spänningar mella USA och Turkiet

Sedan det syriska inbördeskriget bröt ut har spänningarna ökat mellan USA och nato-landet Turkiet. Samtidigt som USA tagit hjälp av de kurdiska miliserna i Syrien för att bekämpa IS valde Turkiet istället att attackera kurderna och understödja IS-terroristers attacker.

Under det syriska inbördeskriget har de kurdiska miliserna tillsammans med andra folkgrupper bildat de Syriska demokratiska styrkorna, SDF, för att rensa ut IS. Deras kamp har lett till att de tagit över stora delar av Syrien och utropat den autonoma regionen Norra Syriens Federation byggd på socialistiska principer.

Som Aktuellt Fokus tidigare rapporterat förväntas USA ge Norra Syriens Federation ett erkännande. Ett erkännande som Islamistdiktaturen Turkiet ser som ett stort hot.

Turkiet ser alla kurdiska organisationer som terrorister och terroriserar kurdiska områden inom landets egna gränser. När kurdiska grupper utanför landets gränser växer sig starka fruktar islamistdiktaturen att det kan sprida sig vidare till dom.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se