Kontakta oss

UTRIKES

Turkiet vägrar kriga mot IS

Publicerat

den

erdogan
KAMPEN MOT IS| Den turkiska terrorstaten vägrar samarbeta med USA i anfallet av IS självutnämnda huvudstad Raqqa. 

Sedan tidigare har det amerikanska utrikesdepartementet bekräftat att de kurdiska miliserna från Rojava kommer att medverka vid anfallet av IS självutnämnda huvudstad Raqqa. USA anser att den kurdiska gerillan YPG varit deras bästa samarbetspartner mot IS.

Enligt tidningen New York Times har Turkiets premiärminister Binali Yildirim bekräftat att Turkiet inte kommer medverka vid anfallet av Raqqa om kurdiska grupper är närvarande. Turkiet anser att alla kurdiska grupperingar i och utanför Turkiet är terrorister.

Turkiet är med i Nato och deras geografiska läge har gjort att USA velat ha hjälp av Turkiet i kampen mot IS. Tidigare i år lyckades de två länderna komma överens om en offensiv. Trots att de skulle rikta offensiven mot IS valde Turkiet att skicka sina trupper på kurdiska grupper som drivit ut IS ur sina områden.

Turkiet har varit IS bästa allianspartner. Turkiet har öppnat sina gränser för IS när de krigat mot kurderna vilket lett till att kurderna fick kriga mot IS på flera fronter. Samtidigt har IS ekonomiska framgång berott på erövrade oljefält där Turkiet betalat och hjälpt att smuggla ut oljan för att sälja den vidare till Europa.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se