Kontakta oss

NOTISER

Turkisk polis attackerade oppositionspolitiker

Publicerat

den


KURDISTAN | Selahattin Demirtaş och flera parlamentsledamöter blev attackerade av polis när de besökte Cizre. Cizre är området där den turkiska militärpolisen utförde en massaker på civila.

Aktuellt fokus har tidigare skrivit om massakern i Cizre där nästan 200 civilpersoner miste livet. Den turkiska regimen hävdar att det var medlemmar i PKK som var målet. Cizre är ett kurdiskt område som den turkiska regimen belägrat och isolerat från omvärlden. Reportrar och journalister är inte tillåtna i området.

Selahattin Demirtaş är partiledare för Folkens demokratiska parti, HDP. Han sitter i det turkiska parlamentet och tillsammans med flera parlamentsledamöter från partiet besökte de Cizre för att undersöka situationen.
Väl på plats där massakern ägde rum blev Demirtaş och hans grupp attackerad av militärpolis. De sköt mot gruppen med vattenkanon. Lokalinvånarna ingrep och ledamöterna från HDP lyckades ta sig till sin partilokal i området.

Hårt utsatt parti
HDP för en prokurdisk linje som är impopulär bland den turkiska eliten. Turkiet har en hög riksdagsspärr på 10% för att undvika att kurdiskvänliga partier ska ta plats i deras riksdag. I det senaste valet skrev HDP historia när de tog sig över spärren.
Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har gjort allt han kan för att stoppa HDPs framgångar. Erdoğan är motståndare till att kurderna ska uppnå någon form av självständighet och har underlättat terrorsekten Daeshs kamp mot kurder genom att bland annat låta deras anhängare ansluta sig via den turkiska gränsen.

I nuläget försöker Erdoğan avskaffa åtalsimmuniteten som råder för parlamentsledamöter. Målet med att avskaffa åtalsimmuniteten är för att stoppa HDPs framgångar i det turkiska parlamentet.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons