Kontakta oss

UTRIKES

Turkiska agenter strider med Islamska Staten

Publicerat

den

turkey-1532316_960_720

UTRIKES | Dödade terrorister som krigat för Islamiska staten (IS) har visat sig arbeta för den turkiska underrättelsetjänsten, MIT.

Turkiet har tidigare fått kritik för att inte agera mot IS utan istället underlättat för dem genom att låta folk ansluta sig till IS via de turkiska gränserna. Likaså har kurdiska flyktingar som försökt korsa gränsen blivit beskjutna av gränsvakter.

Den turkiska staten har en gemensam fiende med IS, kurderna som sedan länge kämpar för ett självständigt Kurdistan. Turkiet har hjälpt IS genom att se till att kurder inte kunnat ta sig över gränsen för att ansluta sig till de kurdiska styrkorna. Samtidigt hävdar syriska medier att Turkiet hjälper till att stödja IS finansiellt genom att importera olja från oljefälten som IS ockuperar.

Oljesmugglingen sker med den turkiska underrättelsetjänstens godkännande och IS beräknas ha smugglat olja till ett värde av 7 miljarder kronor. Turkiet har valt att vara tystnad kring smugglingen och underrättelsetjänstens roll men efter att kurdiska styrkor har dödat och tillfångatagit turkiska agenter som stridit med IS är det nu omöjligt att förneka att den turkiska statens involvering med IS.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se