Kontakta oss

INRIKES

Internationella Kobane-dagen firades med antiislamistiska slagord i Göteborg

Publicerat

den

kobane1 GÖTEBORG| Omkring 400 göteborgare deltog i en solidaritetsmanifestation för staden Kobane i den av Syrien ockuperade delen av Kurdistan.

I början av 2015 blev Kobane en världssymbol i det pågående kriget mot Islamska Staten som kom att belägra staden.
Efter en socialistisk folkresning som fick bombunderstöd från USA:s flygvapen rensades staden på IS-terrorister och kunde säkras av de socialistiska folkarméerna YPG/YPJ. vilket resulterade i en intensiv kurdisk jakt på IS vilket har resulterat i en rensning av den ökända milisen. I Göteborg firades detta med bland annat dans.

Klädda i traditionell kurdisk mundering tog flickorna över framför scenen. Till traditionella kurdiska toner med en modern tappning körde de sedan loss framför publiken. När de hade dansat klart ville jublet knappt ta slut – vilket drog till sig nyfikna söndagsflanörer. Flera talare tog upp vikten av gemenskap och kamp för det människovärde som islamisterna och den turkiska staten förkastar idag. På scenen talade även svenska Rojavakommittéerna. Rojavakommittéerna tog framförallt upp varför de valde att inleda sin verksamhet, det vill säga, de ville göra något praktiskt. På kort tid samlade Rojavakommittéerna in ofattbara 10 ton kläder till den hårt ansatta staden. Efter det har Rojavakommittéernas arbete fortsatt och i skrivande stund driver de en swishkampanj för byggandet av skola i Kobane.

Under demonstrationens gång kunde Aktuellt Fokus utsände reporter se hur flera svenskar gav tummen upp åt flera av av demonstrationsdeltagarnas banderoller. Slagorden kunde höras lång väg vilket drog till sig flera åhörare. ”Frige Öcalan – Ned med Erdogan”, ”PKK är folket – Folket det är vi” skanderades jämte slagord som ”Krossa Islamismen”.

kobane4

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se