Kontakta oss

NOTISER

Turkiet daltar med ISIS och bombar civila kurder – PKK vapenvilan är över

Publicerat

den

turkiet
TURKIETUSA och Turkiet kommit överens om att använda Incirlik som flygplats för sina bombplan. USA har valt att bomba Daesh/ISIS-fästen medan Turkiets bombplan har riktat in sig på kurdiska mål både civila och militära. Bombningarna av Kurdistan har samtidigt lett till att den kurdiska minoriteten i Turkiet gör revolt och att PKK lägger ner vapenvilan mot Turkiet.

Efter att kurderna börjat vända situationen och ta tillbaka sina områden från Daesh/ISIS har Turkiet valt att bli offensiva för att förhindra ett självständigt Kurdistan i norra Syrien. Turkiets president Erdoğan förklarade nyligen i ett tal att han aldrig skulle acceptera någon form av självständighet åt kurderna. Turkiet har under en längre tid gett passivt stöd åt ISIS. De har låtit folk ansluta sig till ISIS genom den turkiska gränsen och de släppte igenom terrorister för att utföra terrordåd i Kobane. Efter att kurderna har fått mer kontroll över sina områden har situationen blivit mer desperat för IS vilket ledde till ett terrordåd i Suruc på turkisk mark. Terrordådet riktade sig mot en socialistisk ungdomsgrupp som arbetade för att bygga upp Kobane.

Efter terrordådet på turkisk mark blev Turkiet tvungna att agera mot ISIS. Mainstream media hyllar Turkiets ingripande mot IS men berättar inte att av de 250 arresterade är ungefär 180 av dem kurder. Den kvinnliga aktivisten Gunay Ozarslan blev mördad i ingripandet. Turkiska staten censurerar samtidigt allt de betecknar som kurdvänligt. TV-kanaler och sociala medier har blivit nedstängda. Efter att Turkiet och USA inlett sitt samarbete genom flygplatsen Incirlik har Turkiet börjat bomba både civila och kurdiska mål. Premiärministern Ahmet Davutoğlu har förberett den turkiska armén för att inta de kurdiska områdena i norra Syrien. Turkiet har kunnat attackera kurderna då PKK och deras underorganisationer är terrorklassade av både Nato, EU och USA.

11252495_10207661344434651_4200932207896272735_n (1)

Kurderna revolterar i Turkiet
Samtidigt som Turkiet börjat agera har kurderna börjat organisera sig i Turkiet. Flertalet av ISIS-terrorister som haft sin bas i Turkiet har blivit avrättade efter terrordådet i Suruc. Efter att Turkiska staten börjat bomba Kurdistan har PKK lagt ner vapenvilan och uppmanat flera att revoltera mot Turkiet.

I städerna Batman, Silopi, Gever, Nusaybin och Cizre har kurdiska grupperingar börjar barrikadera sig och attackera den turkiska staten. Flertalet poliser har blivit dödade i konfrontationerna. Samtidigt som kurderna kämpar för ett självständigt Kurdistan är det problematiskt då den största motståndaren är Nato. Turkiet är medlem i Nato och får sitt stöd av USA. Även om ISIS blir helt utrensade är de kurdiska organisationerna som kämpar mot ISIS och för självständighet terrorlistade av EU och Nato. Det internationella stödet kurder kan förlita sig på kommer inte från några stater utan enbart från aktivister runtom i världen som inte kan mäta sig med det internationella stödet ISIS och Turkiska staten får.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se