Kontakta oss

UTRIKES

Turkiska oppositionsledaren döms tills fängelse

Publicerat

den

TURKIET Turkisk domstol har dömt oppositionsledaren och forne presidentkandidaten Selahattin Demirtas till fängelse, rapporterar CNN. Fängelsetraffet blir 4 år och 8 månader.

Demirtas har suttit fängslad sedan november 2016. Domen är baserad på ett tal han höll 2013, där han kritiserade turkiska trupper som terroriserade de kurdidka delarna av landet.

Demirtas var tidigare partiledare för det kurdvänliga vänsterpartiet HDP och är en stark kritiker av diktatorn Recep Erdogan. Erdogan har definierat alla kurdvänliga rörelser som terrorister med kopplingar till det kurdiska arbetarpartiet, PKK. Sedan tidigare har landet en spärr till parlamentet på 10% för att undvika att landets minoritetsgrupper ska få något inflytande i parlamentet.

I valet 2015 fick HDP 13,2 % av rösterna vilket gjorde att de tog sig in i parlamentet. Ett nyval utlystes bara några månader efteråt där HDP igen lyckades ta sig över spärren och fick 10,77% av rösterna. Efter HDPs framgång har Erdogan drivit en hård linje där han i princip avskaffat landets yttrandefrihet och fängslat tusentals kritiker bland landets journalister och akademiker.

Demirtas har varit i Sverige och besökt sitt systerparti Vänsterpartiet. Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt har även åkt till Turkiet för att stötta Demirtas under hans tid som häktad.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se