Kontakta oss

INRIKES

Turkiska regimen censurerar och stoppar kurdisk tv-kanal i Sverige

Publicerat

den

kurdtv
INRIKES| I dag stängdes en kurdiska tv-kanal, som har sin bas i Stockholm, ned av det franska satellitbolaget Eutelsat. Beslutet kommer efter påtryckningar från Turkiet och Svenska regeringen står tysta och tittar på när yttrandefriheten kränkts av en våldsam diktatur.

Sveriges radio erfar att beslutet togs efter en direkt begäran av den turkiska Radio och tv-myndigheten. Faruk Nozhatzadeh är vd på den kurdiska tv-kanalen Newroz.

– Teleportern ringde för två dagar sedan och sade att Eutelsat har bestämt sig för att stänga av vår kanal. Sedan begärde jag en skriftlig bekräftelse i går att de kommer att stänga av vår kanal i dag, och det gjorde de, säger han till Sveriges Radio.

Newroz är en Sverigebaserad tv-kanal som sänder nyheter och underhållning på kurdiska och persiska. Via satellitsändningar når de över hela Europa och delar av Asien. Men med väldigt kort varsel avbröt alltså det franska satellitbolaget Eutelsat kanalens sändningar, vilket framför allt påverkar den europeiska publiken skriver Sveriges Radio.

Under de senaste veckorna har flera kurdiska tv-kanaler i Turkiet stängts ned av myndigheter. Nu har alltså stängningarna nått även utanför Turkiets gränser. För en vecka sedan avbröt Eutelsat sändningarna från en kurdisk tv-kanal i Belgien, och nu har alltså samma satellitbolag stoppat Newroz sändingar från Sverige. Flera europeiska länder viker sig för den turkiska regimen och Mellanösterns Hitler, Erdoğan.

Läs: Turkiet stoppar Svampbob Fyrkant-sändningar: ”en nationell säkerhetsfråga”

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se