Kontakta oss

INRIKES

Anti-hatkampanj slår hårt mot Facebooks ekonomi

Publicerat

den

UTRIKES Flera av världens största företag börjar nu bojkotta facebook i protest mot deras slappa hantering av rasistiska inlägg. Bojkotten förväntas leda till att företaget förlorar flera miljarder dollar i annonsintäkter.

I samband med protesterna som växt fram efter George Floyds död i USA har sociala medier medier översvämmats av rasistiska inlägg som uppmanar till våld mot bland annat Black lives matters-rörelsen. Kampanjen ”Stop hate for profit” har skapats för att stoppa de rasistiska inläggen på Facebook.

Kritiken är tillägnad alla sociala medier men riktas främst till Facebook som anses har en större tolerans för rasism. En jämförelse som görs är att Twitter la till en varning på ett våldsbejakande inlägg av på Trump medan Facebook valde att inte utföra några åtgärder när Trump publicerade samma inlägg på Facebook.

Facebook har efter tidigare kritik infört ett system som ska sålla bort fejkade nyheter från plattformen men även det systemet har fått kritik. Facebook har bland annat klassificerat det högerextrema alternativmediet Breitbart som en trovärdig källa.

Flera storföretag bojkottar
Kampanjen startades av flera grupper som Anti-defamation league, ADL och National Association for the Advancement of Colored People, NAACP. Kampanjen har nu lett till att flera av världens största företag som Coca Cola, Unilever och Honda väljer att inte betala för några annonser på Facebook.

Coca Cola och Honda väljer att inleda med att inte betala för några annonser under hela juli månad för att sätta press på Facebook.

Unilever som äger varumärken som Axe, Lipton och Dove har valt att stoppa annonseringen helt tills vidare. Unilever är ett av de företagen som spenderar mest pengar på marknadsföring. Enligt deras egna rapporter spenderade de 8,2 miljarder dollar på marknadsföring under 2019. Samma år spenderade Unilever 42,3 miljoner dollar på Facebook-annonser.

Kampanjen har redan sett till att Facebook drabbats av negativa ekonomiska konsekvenser. Förra veckan sjönk företagets marknadsvärde med 56 miljarder dollar. Aktierna har sjunkit med 8%. Facebooks ägare Mark Zuckerbergs egna tillgångar har minskat med 7,2 miljarder dollar och han räknas inte längre som en av världens tre rikaste män tack vare kampanjen.

Aktuellt Fokus censurerade av Facebook flera gånger
I sina försök att etablera sig i andra länder har Facebook inte haft några problem att anpassa sig åt tveksamma regimers krav för att bli insläppta i landet. Det mest omtalade fallet är för att undvika att bli blockerade i Turkiet har de accepterat kraven på att stänga ute den kurdiska kampen för självständighet från plattformen.

Aktuellt Fokus har fått flera artiklar blockerade från publicering på Facebook som handlat om kurdiska organisationer och aktivister. Rojavakommittéerna är en annan organisation som blivit borttagna flertalet gånger från plattformen. Rojavakommittéerna är en organisation som stödjer de kurdiska miliserna i kampen mot IS och hjälper till att bygga upp de krigsdrabbade regionerna.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se