Kontakta oss

KULTUR

Turkiet stoppar Svampbob Fyrkant-sändningar: ”en nationell säkerhetsfråga”

Publicerat

den

TURKIET| Sedan den misslyckade kuppen i Turkiet har regimen stängd ner flera medier och alltifrån tidningar till mediekanaler drabbats. Nu får inte ens Svampbob Fyrkant visas på TV.

Barnprogram som Svampbob Fyrkant och Smurfarna har stängts ner av den turkiska regimen. Anledningen är att programmen har dubbats till kurdiska vilket i regimens ögon inte går för sig.

TV-kanalen Zarok TV är de som sänt dubbningen och var landets första barnkanal på kurdiska. Men nu måste hela kanalen upphöra enligt regimen. Detta på grund av att man sänt barnprogram på kurdiska.

Kanalen hade knappt funnits i mer än ett år innan regimen valde att stänga ner den. Enligt regimen var kanalen alldeles för ”subversiv” och ”separatistisk” i sitt utförande, uppger Al-monitor.

På sociala medier har man frågat sig om det är Gammelsmurf eller Svampbob som är separatisten. Oklarheterna har inte klarats ut av offentliga myndigheter i Turkiet för närvarande. TV-kanalen i sig har enligt Al-monitor ingen uttalad politisk agenda.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se