Kontakta oss

INRIKES

Två kvinnor misshandlade av högerdemonstranter: ”Vi bara stod där”

Publicerat

den

INRIKES Det var vid den högerextrema demonstrationen mot FN:s flyktingavtal vid Mynttorget igår som två yngre kvinnor misshandlades av högerdemonstranter. Aktuellt Fokus har pratat med en av kvinnorna som uppger att hon känner sig rädd och skärrad.

Vid 16-tiden på Myntorget som ett par yngre killar från högerdemonstrationen klev över gatan och ställde sig snett bakom den mindre gruppen motdemonstranter som var på platsen. Två yngre tjejer i motdemonstrationen bestämde sig för att ta bilder på dem. Då reagerade högerextremisterna med våld. En av högerdemonstranterna kliver fram och slår telefonen ur händerna på Nora därefter tar han sats och slår hennes vän Sara i bröstkorgen. 

När hennes kompis Sara går emellan för att försvara henne börjar samma kille rikta våldet mot henne, bland annat riktade han ett knytnävsslag mot hennes ansikte, som turligt nog missade. Det andra slaget träffar henne i axeln. Tre av de övriga motdemonstranterna uppmärksammade vad som hände och konfronterade högerdemonstranterna på platsen. Efter ett kort handgemäng avbryter polisen det hela och forslar bort högerdemonstranterna. Polisen tvingades även avhysa andra, äldre NU-aktivister som försöker lägga sig i polisens arbete.

Aktuellt Fokus har pratat Nora som blev misshandlad. Enligt Nora var de angripande högerdemonstranterna medlemmar i den fascistiska organisationen Nordisk Ungdom.

– Vi var inte så många i motdemonstrationen och vi stod bara där. Två killar från Nordisk Ungdom kom fram till oss. Ställde sig nära framför oss och försökte provocera. Jag tog ett kort på ena killen och då slog den andra killen min mobil ur händerna på mig. När jag skulle ta upp den från marken så knuffade han mig hårt så att jag tappade balansen.

Blev du rädd?

– Jag blev både rädd och förbannad. Jag skrek åt honom.

Ingrep polisen?

– Ja de tog honom på några sekunder, men vi fick lov att peka ut hans kompis till polisen för han försökte smita undan. Polisen tog båda killarna och jag gjorde en polisanmälan på plats.

Hur mår du idag?

– Jag är rädd och skärrad. Rädd för att de ska ta till repressalier för att jag anmälde. Arg över att nån tar till våld mot folk som motdemonstrerar, utan anledning. Vi stod bara där, säger Nora.

”jag uppfattade det som att de gick på mig och Nora för att vi är tjejer”

Sara som också blev attackerad av högerdemonstranterna säger att hon tror att hon och Nora blev attackerade för att de är tjejer.

– När killen slog mobilen ur hand på Nora så försökte jag ta upp den, en av killarna försöker slå mig i ansiktet men missade och slog ett nytt slag som träffade mig i bröstet istället. Det var samma kille som slog Nora. Båda killarna var väldigt aggressiva och jag uppfattade det som att de gick på mig och Nora för att vi är tjejer.

– Nu efteråt så är jag arg och upprörd, tycker inte att sånt här våld ska drabba motdemonstranter, speciellt inte tjejer, säger hon till Aktuellt Fokus.

Sara gjorde även hon en polisanmälan på plats.


Loan Sundman
redaktionen@aktuelltfokus.se