Kontakta oss

INRIKES

Brandbomber mot HVB-hem timmar efter Mahmoud hittades död

Publicerat

den

STOCKHOLM   Igår hittades kvarlevorna från 12-åriga Mahmoud som anmäldes försvunnen i lördags. Bara timmar efter att kroppen hittades attackerades ett HVB-hem med brandbomber några kilometer bort. Polisen utreder brandbombsattacken som ett misstänkt hatbrott.

I lördags försvann 12-åriga Mahmoud när han skulle gå hem till en kompis i Värmdö. Ett enormt sökpådrag sattes igång och hundratals frivilliga var ute och sökte efter pojken. Vid 20-tiden under måndagskvällen hittade den 12-åriga pojken död i sjön Ösbyträsk, en bit ifrån där han senast sågs. Enligt polisen behandlar ärendet som misstänkt mord.

– Vi kartlägger just nu hans umgängeskrets och pratar med allt och alla. Vi har även patruller som är ute och gör utredningsåtgärder och försöker lista ut vart han är någonstans, sade polisens presstalesperson Per Fahlström till tidningen Expressen.

Hatattack med brandbomber

Bara några timmar senare kom larmsamtalet till räddningstjänsten. Fasaden till ett HVB-hem i Hemmesta, bara några kilometer från platsen där Mahmouds kropp hade hittats, stod i lågor. Enligt polisen hade flera brandbomber kastats mot HVB-hemmet varav minst en hade antänt husfasaden. Polisen utreder attacken som misstänkt hatbrott.

– I ett kritiskt skede lyckades man släcka elden. Jag har olika uppgifter kring om personal släckte branden eller om det var räddningstjänsten som gjorde det, sa polisens presstalesman Ola Österling till SVT efteråt.

Om det finns någon koppling mellan det misstänkta mordet på 12-åriga Mahmoud och hatattacken mot HVB-hemmet är för närvarande okänt. När Aktuellt Fokus ringer polisens pressjour uppger man att Stockholmspolisen utreder fallen som två separata händelser.

Stora problem med våldsbejakande högerextremister

Sedan flera år tillbaka har medelklasskommunen Värmdö kommun haft stora problem med våldsbejakande högerextremister. Redan 2008 avslöjade polisen en nazistisk vapenarsenal och sprängmedel hos dåvarande NMR-medlemmar från Värmdö. Sedan dess har den militanta nazistgruppen försökt göra Värmdö kommun till ett fäste.

Så sent som förra deklarerade NMR att Värmdö är en så kallad ”nationalsocialistisk zon” – det vill en no-go-zon för ickevita, HBTQ-personer, politiska motståndare och andra människor som inte passar in i nationalisternas drömsamhälle.

 

Magnus Karlsson
magnus.karlsson@aktuelltfokus.se