Kontakta oss

INRIKES

Tvångsutvisad tonåring dödad i afghansk terrorattack

Publicerat

den

SVERIGE/AFGHANISTAN Svenska staten försvarar tvångsutvisningarna till Afghanistan med att det inte råder krig i exakt hela landet. Samtidigt uppges minst en tvångsutvisad tonåring från Sverige ha dödats i ett terrordåd i Kabul.

Den omkomna flyktingen beskrivs som en 17-årig man från Malmö som fick sin ålder uppskriven till 19 år av Migrationsverket. Tisdagen den 30 maj tvångsutvisades han och ett 20-tal andra flyktingar från Migrationsverkets fängelselika förvar i Åstorp. Nu meddelar Blankspot att den tvångsutvisade tonåringen omkommit i ett terrordåd. Uppgifterna bekräftas av tonåringens storebror som fortfarande bor kvar i Sverige.

Blankspot skriver att den utvisade tonåringen ska ha omkommit i samband med en terrorattack mot en begravning. Mannen ska ha deltagit i ett begravningsfölje då tre bomber detonerade och dödade flera människor. Kroppen från den tvångsutvisade ska ha hittats av en afghansk tjänsteman som kontaktade den omkomna tonåringens storebror som har varit i kontakt med Blankspots journalist Martin Schibbye.

Enligt Blankspot orkar han inte prata om det inträffade samtidigt mår han dåligt över att han själv riskerar att utvisas till Kabul. Ett land han inte har någon som helst anknytning till.

– Jag har överklagat, men det ser mörkt ut, jag har ingen kontakt med mina föräldrar som är i Iran och nu är den jag kände i Afghanistan. Min bror. Nu är han död, säger han till Blankspot.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se