Kontakta oss

INRIKES

Svensk gränspolis vågade inte kliva av planet i Kabul

Publicerat

den

SVERIGE/AFGHANISTAN Svenska myndigheter anser att det är säkert att deportera människor till Afghanistan. Samtidigt vågar svensk gränspolis inte ens kliva av planen som deporterar människorna till landet.

Personalen från gränspolisen och kriminalvården har som uppgift att säkerställa statens deportationer till bland annat Afghanistan. En linje som har försvarats med att det inte råder fullskaligt krig i hela landet. I tisdags utförde Sverige ytterligare en deportation till Afghanistan. Enligt Blankspot anlände det svenska planet till Kabul strax efter det extrema terrordådet som krävde över 80 dödsoffer och skadade drygt 350 personer. Då vågade den svenska myndighetspersonalen inte ens kliva ur planet.

En av de tvångsutvisade afghanerna hade frågat myndighetspersonalen om de ville följa med ut men ska då ha mötts med svaret att de var för rädda. Istället fick dom mötas upp av lokala poliser.

– Jag sade till dem att följa med oss ut. Men de sade att det är lite farligt för oss där. Jag sade om det är farligt för er varför är det inte farligt för oss. Det är farligt för alla, vi är alla människor, säger Waseem till Blankspot.

Efter det extrema terrordådet tog Tyskland beslutet att stoppa deportationerna till Afghanistan tillfälligt. Staten har via migrationsverket meddelat att de tänker fortsätta tvångsutvisningarna. Samtidigt fortsätter islamiströrelserna Islamska Staten och Talibanerna ockupera nya landområden i landet. Talibanrörelsen uppges kontrollera mellan 40-50 procent av Afghanistans yta.

 
Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se