Kontakta oss

INRIKES

Tyskland stoppar utvisningar till Afghanistan – Sverige fortsätter deportera!

Publicerat

den

AFGHANISTAN/SVERIGE Efter det senaste blodiga attentatet i Afghanistans huvudstad Kabul stoppar Tyskland utvisningarna till landet. Samtidigt fortsätter svenska staten förbereda för nya utvisningar.

Dagens blodiga attentat i Kabul krävde mer än 80 dödsoffer och skadade över 350 personer. Något som har fått Tyskland att stoppa deportationerna till Afghanistan. Det rapporterar Independent. Enligt tidningen har tyska myndigheter bekräftat att man avbryter de kollektiva deportationerna till landet temporärt. Anledningen uppges vara det akuta läget i landet. I skrivande stund kontrollerar den islamistiska talibanrörelsen drygt 40 procent av landets yta. Ovanpå det har Islamska Staten ockuperat områden i landet.

Hur länge deportationsstoppet kommer pågå är för närvarande högst oklart. Vad som däremot står klart är att svenska staten inte kommer följa Tysklands exempel. I ett skriftligt uttalande från Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer står det klart att staten inte avser att stoppa deportationerna till Afghanistan. Något som bland annat försvaras med att inte alla provinser i landet befinner sig i krig.

Hittills i år har staten deporterat cirka 1 600 asylsökande från Sverige. En siffra som antas höjas rejält inom kort. Så sent som igår utvisades ett tjugotal personer från Åstorps fängelselika flyktingförvar till Kabul. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) har inte velat kommentera händelseutvecklingen i Kabul.

 

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se