Kontakta oss

INRIKES

Ulf Kristersson bröt sitt eget löfte under partiledardebatten

Publicerat

den

HÖGERN Efter Ulf Kristerssons tillträde som Moderaternas ledare deklarerade han att han ville bidra till ett bättre debattklimat. Detta höll inte långt in i partiledardebatten innan Kristersson gjorde exakt det han anklagat andra för.

Moderaternas nya partiledare Ulf Kristersson anser att Sveriges debattklimat är skadat. I tisdags, när han presenterade Moderaternas nya toppar inför valet 2018, lät han meddela att han inte tänker ställa upp på det negativa debattklimatet. När han intervjuades i Aktuellt beskrev han debattklimatet på följande sätt:
– Det är mycket gnällighet och avsiktliga missförstånd och man pratar förbi varandra och sånt. Det tänker inte jag medverka till.

I kvällens partiledardebatt i SVT debatterades gängkriminaliteten i fattiga arbetarklassområden. När frågan kom in på gängrekryteringen sade Ulf Kristersson att man inte ska försvara gängens kriminalitet med socioekonomiska förklaringar. Ett retoriskt knep där han vred om frågan till att handla om något som ingen gjort – det vill säga försvarat kriminalitet. Att nämna socioekonomi handlar nämligen inte om att försvara eller ursäkta kriminalitet; socioekonomiska förhållanden är en (del)förklaring till kriminalitetens vara eller icke vara. Det här är ett faktum som Ulf Kristersson känner till, eftersom han har arbetat med unga i fattiga arbetarklassområden.

Det tog alltså inte ens en vecka innan högerledaren gjorde det han inte skulle, det vill säga att medvetet missförstå sina debattmotståndare. Ingen av partiledarna försvarade gängkriminella någon gång under debatten.

Mattias Larsson – gästskribent
redaktionen@aktuelltfokus.se