Kontakta oss

INRIKES

Extremisten förnekar Pinochets brott mot mänskligheten – här hyllas han av Ulf Kristersson

Publicerat

den

INRIKES Diktatorn var en av de värsta i Sydamerika och direkt ansvarig för otaliga brott mänskligheten. Brott som förnekas av den svenskchilenske extremisten. För drygt en vecka sedan hyllade Moderaternas Ulf Kristersson honom på Facebook.

Hur många som skickades till hemliga koncentrationsläger på grund av sina åsikter är fortfarande okänt. Mer än 200 000 tvingades i exil och 30 000 människor torterades av den liberala Pinochetdiktaturen i Chile. Trots det finns det de som försvarar och förnekar liberaldiktaturens brott mot mänskligheten. En av dessa människor är före detta Timbrochefen och riksdagsmannen Mauricio Rojas, tidigare integrationspolitisk talesperson för Liberalerna då dessa ingick i Alliansregeringen under Fredrik Reinfeldt.

När Chile skulle bygga ett monument över liberaldiktaturens brott mot de mänskliga rättigheterna reagerade Mauricio Rojas med ilska. I boken Dialogo de Conversos kallade han minnesmonumentet för ”En bluff som förfalskar Chiles historia. En argumentation som Rojas har bedrivit sedan 2015. Just därför reagerade väldigt många chilenare med avsky då Rojas nyligen utnämndes till Chiles kulturminister. Den allmänna avskyn ledde till en nationell folkstorm och bara några dagar efter att Rojas tackade ja till ministerposten lät han meddela att han avgår som kulturminister.

Någon som inte reagerade med avsky var Moderatledaren Ulf Kristersson. Direkt efter att det stod klart att Rojas hade nominerats gick Ulf Kristersson ut och hyllade den svenskchilenske extremisten.

”En nyfiken intellektuell med stor integritet, som skulle kunna ha betytt ännu mycket för svensk politik. Men han var före sin tid. Nu önskar jag honom allt gott i lika viktigt arbete för Chile.” skrev Ulf Kristersson.

Ulf Kristersson skriver även att han lärde känna den extrema Mauricio Rojas på Timbro och att den förra Timbrochefen influerade både Moderaterna och Liberalerna politiskt.

Se Ulf Kristersson hyllning nedan.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se