Kontakta oss

UTRIKES

Unikt videoreportage från YPG!

Publicerat

den

RAQQA| YPG Press Office har släppt ett unikt videoreportage efter en av sina militära insatser mot Islamska Staten. I ett drygt fyra minuter långt reportage tas tittarna med till en nyligen befriad by strax utanför Raqqa.

När byborna beskriver fångenskapen hos den islamistiska terrorrörelsen är det som att lyssna på gamla fängelseinterner. Värst var det för byns kvinnor som utsattes för systematisk kontroll. Kvinnor i IS-ockuperade områden tvingas till att ha manligt sällskap om de vistas utanför hemmet. Enligt en av de befriade kvinnorna spelade det ingen roll om man som kvinna var döende och behövde läkarvård.

– Vi var som fångar säger den befriade kvinnan framför kameran.

I klippet klargör YPG-soldaterna att SDF, som YPG är en del av, är för jämlikhet och att de inte tänker tolerera diskriminering mot muslimer.

– Vi är här för att befria våra landområden säger en av YPG-soldaterna.

När en av männen i byn beskriver det islamiska styret säger han att de var totalt tystade. Men nu efter befrielsen känner de sig äntligen fria.

– Vi kunde inte diskutera nånting. Dom tvingade dig till göra som de ville. Vi hade ingen valfrihet alls. Äntligen kan vi säga att vi har sett friheten, säger mannen i videoreportaget.

Se reportaget ovan!

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se