Kontakta oss

iFOKUS

BB-ockupanterna: ”Det handlar om överlevnad”

Publicerat

den

iFOKUS| Två månader har gått sedan BB-ockupationen i Sollefteå startade. Vad har hänt sedan dess? Aktuellt Fokus har talat med BB-ockupanterna.

Under tiden som gått har stödmanifestationer avlöpt varandra från Skåne till Norrbotten. En hel region har rest sig mot makthavarna och mängder med människor har hittills gjort sitt yttersta för att stötta ockupanterna. Bland annat har lokala ICA-handlare skänkt delar av vinsten till BB-ockupationen samtidigt som den lokala TV- och radio-butiken skänkte bort en storbilds-TV. Vilket innebär att ockupanterna kan titta på TV när de käkar pizza som de lokala pizzeriorna har skänkt bort i solidaritet.

Sebastian Gunnesson, en av talespersonerna för BB-ockupationen.

Aktuellt Fokus har talat med Sebastian Gunnesson, en av talespersonerna för BB-ockupanterna.

Ni har ockuperat BB-Sollefteå i två månader nu. Hur är stämningen bland ockupanterna?
– Stämningen är mycket positiv och kampviljan obruten. Nya människor samlas varje dag, samtalar och byter historier och erfarenheter.

Sebastian säger att ockupanterna inte knyter näven i fickan. Ockupationen är öppen för alla människor som vill delta.

– Vi knyter inte näven i fickan längre, vi kräver förändring tillsammans. Alla är välkomna förbi för att prata eller ockupera och om man vill sätta sig på pass kan man ringa ockupationstelefonen och tala med någon av de på plats.

Landstingsdirektören Erik Lövgren har tidigare antytt att debatten håller på att tyna bort. Håller ni med?
– Debatten kommer inte tyna bort. Ådalen har kört på alla cylindrar och alla växlar i mer än ett år. Däremot antar jag att Erik läser Sundsvalls Tidning vilken inte är känd för att rapportera varken mycket eller positivt om sjukhuskampen i Ådalen.

I entrén hänger en banderoll med texten: ”Här ockuperar skattebetalare”

När Sebastian pratar vidare om Erik Lövgrens uttalande och ådalsbornas kamp säger han att kampen handlar om överlevnad.

– För oss som bor här handlar det numera om överlevnad. Vi ser inget stopp och kan inte backa då frågan är så pass viktig. Liknande problem med förlossningsvård och akutvård finns på många platser i Sverige och ockupanterna i Ådalen kommer inte tyna bort, det lovar jag.

Hur många är ni som ockuperar?
– Bemanningen är alltid minst fem personer dygnet runt, men det är ofta som det är fler som sitter med. Ibland är det svårt att få tid på ockupationen då det ofta är fullbokat minst två veckor i förväg. Företag, föreningar och privatpersoner stöttar oss på olika vis och vi drar alla åt samma håll. Det som binder oss samman är att vi vill se en människovärdig förlossningsvård och en fullt fungerande akutvård på landsbygden och i resten av Sverige.

Stödet för ockupationen har varit enormt på sociala medier. Hur ser det ut i ”verkligheten”?
– Stödet för ockupationen är mycket stort, båda lokalt och på riksplanet. Vi får ofta stödmeddelanden och människor hör av sig för att komma och ockupera på sin semester, vilket vi välkomnar. Många hör av sig och frågar hur de kan hjälpa till.

– Stödmanifestationer har anordnats på flera platser i Sverige och saker händer titt som tätt på och utanför ockupationen. Flera företag, manusförfattare och musiker har engagerat sig. De som engagerar sig gör det ofta av en anledning.

Regeringen gav som bekant efter för Vänsterpartiets krav på extra tillskott till förlossningsvården. En halv miljard extra ska fördelas till landstingen. Trots det säger S-ledningen i landstinget nej till att öppna upp BB. Hur ser ni på S-ledningens beslut?
– Hoppet är det sista som lämnar en men har svårt att se att Socialdemokraterna och Miljöpartiet skulle säga ja till att öppna Sollefteå BB då de har drivit en stenhård agenda med att avveckla Sollefteå sjukhus och förstärka i Sundsvall.

När Sebastian pratar om politikerna undrar han hur de resonerar när de fattar beslut. Enligt Sebastian håller vården på att raseras vilket inte går ihop med ett sunt samhällsbygge.

– I andra delar av länet kommer de antagligen att få fortsätta kämpa i motsatt riktning precis som vi. Både Kramfors och Sollefteå bygger nya bostäder och har tagit emot många nyanlända. Att samtidigt försöka bygga upp sitt samhälle som vården raseras är en ohållbar situation. Det handlar om en ohelig allians av tjänstemän och politiker med vilja att centralisera. Ett av deras starkaste argument är att det som är ofta förekommande, till exempel planerade ortopediska ingrepp, ska finnas nära och sådant som händer mer sällan ska det vara långt till, det vill säga födslar och akutvård. Vi vill självklart ha närmre till förlossning och akutvård än planerade operationer, det handlar om trygghet för människan. Att Sollefteå BB var ett högt rankat och patientsäkert BB gör inte saken bättre.

Ett nedläggningshotat sjukhus har blivit en fråga om överlevnad för ådalsborna.

Du säger att det är en ohelig allians av tjänstemän och politiker med vilja att centralisera. Kan du beskriva det lite kortfattat för de som inte är insatta i turerna kring Landstinget Västernorrland?

– Under förra mandatperioden valde landstingsledningen att flytta cheferna för klinikerna från Sollefteå sjukhus till Sundsvall, vilket gör att vårt sjukhus inte har några lokala chefer och som dessutom har betydligt mindre anknytning till den faktiska verkligheten på sjukhuset. Länsklinikcheferna är tillsatta av politikerna och det blir mycket svårt att se vem som egentligen styr målen i verksamheten då de lätt kan hänvisa till varandra när besluten tas.

– Ångermanlands läkarförening har flera gånger påpekat brister och patientfara. Men när politikerna har valt de styrande länsklinikcheferna verkar det vara svårt att få gehör. Länsklinikorganisationen har även drabbats av flera avhopp.Landstingspolitiken i Västernorrland är en komplicerad historia och jag kan inte redogöra för alla detaljer men viljan att lägga ner Sollefteå BB är iallafall mycket stor från politikernas håll.

Hur sen den kommande tiden ut för er?
– Vi kommer att fortsätta ockupera så länge det behövs eller fram till nästa val. Man är välkommen att följa ockupationen på vår hemsida, adalen.se.

Några sista ord till läsarna?
– Alla möten människor emellan över åldrar, landskap, status och yrken är det som gör oss starka.

 

 

Kim Fredriksson – Foto: Aktuellt Fokus
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se