Kontakta oss

UTRIKES

Döms för att ha stridit mot terrorsekten IS

Publicerat

den

TURKIET Turkisk domstol har dömt ännu en person för att ha stridit mot jihadister i Syrien. Den här gången en brittisk medborgare.

Joe Robinson heter den brittiska soldat som tidigare stridit mot talibanerna i Afghanistan. 2015 bestämde han sig för att ansluta sig till det kurdiska folkförsvaret YPG för att strida mot terrorsekten Islamska Staten. Under fem månader var han en del av YPG. Nu rapporterar BBC att Robinson dömts till 7,5 år fängelse av en turkisk domstol.

2017 befann Robinson i Turkiet på semester tillsammans med sin flickvän Mira Rojkan. Rojkan är bulgarisk medborgare som studerar på ett brittiskt universitet. Det var under semestern som de greps av turkisk polis. Förutom fängelsedomen mot Robinson döms även hans flickvän till villkorlig dom, detta för att hon har delat prokurdiska budskap på sociala medier, budskap som den turkiska domstolen kallar för terrorpropaganda.

Enligt Robinsons mor har sonen överklagat domen. Hans flickvän kritiserar det brittiska utrikesdepartementet för sin tystnad i fallet. Flickvännen fick hjälp av bulgariska myndigheter medan Robinson har fått klara sig själv.

Källa: BBC

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se