Kontakta oss

INRIKES

Uppgiften: Landsbygdsministern kan inte engelska

Publicerat

den

SOCIALDEMOKRATERNA Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht kan inte engelska. När den socialdemokratiska ministern skulle förhandla om den svenska nedläggningen av Findus ska hans engelskakunskaper varit så bristfälliga att det slutade med ett fiasko.

Kapitalisten och förre Findus-VD:n Christer Denrell var engagerad i att stoppa nedläggningen av Findus-fabriken i Bjuv, eftersom han ansåg att marknaden såg bra ut för företaget i Sverige. Han bedrev därför en personlig kampanj för att rädda produktionen, som utmynnade i att han bjöd in svenska regeringen till ett möte med ägarna på Nomad Foods.

Syftet ska ha varit att få de holländska ägarna att darra ända ned till fotknölarna med självaste Stefan Löfvens närvaro. Istället skickade regeringen den icke engelsktalande lantbruksministern, Sven-Erik Bucht, till att sköta förhandlingarna om 450 jobb med utländska nyckelpersoner inom Nomad Foods styrelse.

Resultatet blev som bekant ett fullständigt fiasko. Trots att det enligt Christer Denrell fanns mycket goda argument som hade kunnat få ägarna att ändra sig bara de förstärktes av regeringen nådde de inte fram – på grund av inkompetens och ointresse från regeringens håll.

– […] Jag var övertygad om att om bara Löfven kom så skulle Nomad Foods ändra sitt beslut, säger Christer Denrell till Bjuvsnytt.

Nyheten om Sven-Erik Buchts engelskakunskaper har fått många människor att skaka på huvudet. En av alla är Malmös kommunalråd, Nils Karlsson som skriver: ”Det är fan inte elitistiskt att tycka att ministrar med ansvar för internationella frågor ska kunna engelska.”. Samtidigt reagerar andra över att inga tolkar ska ha varit på plats.

 

Emil Tholander
emil.tholander@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons