Kontakta oss

UTRIKES

Larmet: EU:s gränsvakter förnedrar flyktingar – Tvingas posera i kvinnounderkläder

Publicerat

den

TURKIET Syriska flyktingar som tagit sig till Turkiet blir trakasserade och utsatta för grova övergrepp av turkiska gränsvakter. Bilder som sprids i sociala medier visar hur gränsvakter tvingat flyktingar till att bära kvinnounderkläder och posera inför kamera.

Under det pågående syriska inbördeskriget försöker många syrier fly till Europa genom Turkiet. Turkiet har slutit ett avtal med EU som ser till att flyktingarna inte ska släppas in i Europa. Avtalet har kostat flera miljarder pund och Sverige har bidragit med 700 miljoner kronor.

På sociala medier sprids det nu bilder som visar den förnedrande trakasseringen som sker mot flyktingar när de anländer till Turkiet. Olika konton kopplade till turkiska gränsvakter har släppt bilder på syriska flyktingar som tvingas bära kvinnonderkläder, rapporterar brittiska The Sun. Även flera människorättsorganisationer har rapporterat om allvarliga övergrepp mot flyktingar begångnn av turkiska gränsvakter. Bland annat har Läkare utan gränser riktat skarp kritik mot Turkiets behandling av flyktingar.

Trakasserierna ska ha skett i gränsstaden Hatay.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se