Kontakta oss

INRIKES

Skolvåldtäkten: V-politiker – Fel av kommunen att be våldtagen flicka om ursäkt

Publicerat

den

LUND/ÄNGELHOLM| Vänsterpartisten Gert-Olof Juhrich anser inte att det är fel att rektorn på Gunnesboskolan i Lund lät våldtäktsmän gå kvar på skolan samtidigt som offret – en 13-årig flicka. Det framför V-politikern i ett flertal diskussioner på Facebook. Bland annat anser Juhrich att Lunds kommun har agerat fegt eftersom kommunen gett den våldtagna flickan en offentlig ursäkt.

”Å Lunds kommuns vägnar ber vi om ursäkt till flickan och hennes familj. Det som har hänt är oacceptabelt. Lunds kommun har agerat fel. Vi delar rektorns bedömning när han väljer att lämna sin tjänst”.

Så löd den offentliga ursäkten som kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S) levererade i ett pressmeddelande tidigare idag. Ursäkten föregås av bland annat starka protester och skarp kritik från Skolinspektionen. Skolinspektionen skriver bland annat att Lunds kommun inte gjort något för att den våldtagna flickan skulle kunna återgå till skolan. Samtidigt som våldtäktsmännen kunde gå kvar. Den avgående rektorn, Ulf Tornberg har även försvarat våldtäktsmännen genom att utmåla dem som offer i ett offentligt mediauttalande.

När före detta rektorn Gert-Olof Juhrich, styrelseledamot i Vänsterpartiet Ängelholm kommenterar fallet tar han den avgående rektorskollegan i försvar. Dessutom anser han att Lunds kommun är fega som ber den våldtagna flickan och hennes familj om ursäkt. ”Fegt agerande av kommunen” skriver han i en Facebook-kommentar.

Skärmavbild från Facebook.

När Aktuellt Fokus når V-politikern säger han att Lunds kommun inte ska överge den hårt kritiserade rektorn.

– Jag tycker inte en arbetsgivare skall överge en anställd som hamnat i en mediestorm säger Gert-Olof Juhrich.

Vänsterpolitikern lägger även över ansvaret på den våldtagna flickan. När han försvarar sitt uttalande säger han bland annat att flickan inte ville komma tillbaka till skolan.

– Efter vad vi läst i media så vet vi för lite om rektors bevekelsegrunder när hen fattade beslutet. Vi vet inte vilka kontakter som varit mellan hemmen och skolan osv. Det vi vet är att flickan inte såhär långt vill komma tillbaka till sin gamla skola.

Gärningsmännen sextrakasserade flickan i månader, utpressade henne och kulminerade trakasserierna med en våldtäkt och fick sedan gå kvar på skolan. Skolinspektionen riktar även skarp kritik mot Lunds kommun. Men du har fortfarande ingen förståelse för ursäkten?

– Mobbning har jag läst om, däremot vet du mer än jag vad gäller sextrakasserier. För övrigt hänvisar jag till mitt tidigare svar, säger Gert-Olof Juhrich.

Tycker du att den här synen stämmer överens med Vänsterpartiets feministiska linje?

– I det här fallet har jag uttalat mig om rektors agerande i förhållande till de styrdokument som finns. Mobbning skall hanteras lika oavsett kön. Kan bara konstatera att rektors bedömning om att flickan skulle ha svårt att komma tillbaka till sin skola har haft sin riktighet.

Inga hinder att flytta förövarna

I en intervju med tidningen Sydsvenskan säger Elizabeth Malmstedt, chef på Skolinspektionens enhet för anmälningsärenden i Lund att om skolan inte kan tillförsäkra trygghet så ska förövarna flyttas.

– Kan man sätta in insatser och pojkarna går kvar – så, visst. Kan man inte tillförsäkra trygghet och studiero så får man flytta förövarna. Men det är en bedömning som skolan har att göra. Och så måste man naturligtvis stödja flickan i den upplevelse som hon har, säger Elizabeth Malmstedt till Sydsvenskan.

Efter att den våldtagna flickans mamma anmälde skolan till Skolinspektionens i höstas har Skolinspektionen bland annat kommit fram till att Lunds kommun inte har vidtagit några åtgärder för att flickan ska kunna återgå till sin skolgång. Skolinspektionen skriver: ”Lunds kommun har inte redovisat någon åtgärd som skolan vidtagit för att möjliggöra för X att återgå till skolan”. Den undervisning som flickan fick under första delen av hösten var så begränsad att den ”inte kan bedömas motsvara X:s vanliga skolgång.”

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se