Kontakta oss

DEBATT

”Vänsterpartister vill inte ens prata om att EU-utträde kan höja arbetarlönerna”

Publicerat

den

DEBATT   Mikael Lundh oroar sig på Aktuellt Fokus den 22 augusti för att Vänsterpartiet ska stryka kravet på EU-utträde från sitt partiprogram. Han hoppas att vänsterpartisterna ska ta sitt förnuft till fånga och behålla utträdeskravet. Vi rycker av plåstret direkt, Mikael Lundh. Det finns absolut ingenting att hoppas på.

Vänsterpartiets krav på utträde ur EU kommer snart att vara ett minne blott. V är idag ett parti av och för politiskt korrekta akademiker. I den gruppen hör det till god ton att vara för EU, som ses som något internationellt och därmed bra. Den som är emot EU-medlemskapet är i de flesta vänsterpartisters ögon i vart fall nationalist och förmodligen också rasist och fascist.

Bland demokratirådgivare, folkhögskollärare och doktorander i V:s medlemsled behöver man inte smaka på vad EU-medlemskapet innebär. De jobbar inte på byggen, restauranger eller åkerier där lönerna dumpas till följd oreglerad arbetskraftinvandring, den ”fria rörligheten för arbetskraft”. Det är inte deras försörjning det handlar om. De kan lugnt stå vid sidan om och kalla arbetare som protesterar för rasister. Så därför Mikael Lundh är det dags att inse att klockan klämtar för EU-motståndet i Vänsterpartiet.

Mikael Lundh oroar sig också för att den hårdföra vänstern i vår organisation – det ”invandringskritiska” Socialisterna – Välfärdspartiet – ska gynnas av att V slopar kravet på utträde ur EU. Han skriver att Storbritanniens utträde ur EU, till följd av de konservativas hantering av frågan, har gjort landet svagare än någonsin. Det är här någonstans man börjar undra hur Mikael Lundh tänker. Är problemet att vi i Socialisterna – Välfärdspartiet skulle gynnas? Är vår politik – det vill säga att demokratisera flyktingpolitiken genom införande av ett kvotsystem och att stoppa en arbetskraftsinvandring som det inte finns behov av på arbetsmarknaden – ett problem för Sveriges arbetare? Är den politiken ”invandringskritisk”? Och, undrar man, förstår ens Mikael Lundh vad oreglerad arbetskraftsinvandring, som vi har idag i Sverige, betyder för arbetarna? Har han sett vad som hänt i Storbritannien efter utträdet? Vi kan berätta. Lönerna i arbetaryrken stiger kraftigt sedan den fria rörligheten för arbetskraft har strypts. I den brittiska besöksnäringen har lönerna stigit med 18 procent, i detaljhandeln med 10 procent. I maj steg lönerna på byggen i London med 4,5 procent. Öppna gränser ger lägre löner. Återreglerad arbetskraftsinvandring – som vi i Socialisterna – Välfärdspartiet förespråkar, ger högre löner, vilket utvecklingen i Storbritannien visar.

Detta betyder förstås ingenting för de politiskt korrekta akademikerna i V. De kommer att fortsätta kräva öppna gränser, i praktiken förespråka fri invandring. De har inte lärt sig någonting av den förslumning som skett av arbetsmarknaden i Sverige sedan EU-inträdet på 1990-talet och avregleringen av arbetskraftsinvandringen från övriga världen 2008. Så sent som i februari i år hade V chansen att tillsammans med M, KD och SD skärpa kraven för arbetskraftsinvandring, men man röstade förstås nej. Konsekvenserna för svenska arbetare av arbetskraftsimporten betyder noll för V. Att ha rätt åsikter i rättänkande medelklasskretsar betyder allt. Så vad gör det om Nooshi Dadgostar och hennes medelklassparti visar sitt rätta jag genom att slopa kravet på EU-utträde? Bara bra om det blir tydligt för Sveriges arbetare att V inte vågar sätta deras intressen främst när det är politiskt inkorrekt att göra det. Bara bra om Sveriges arbetare istället söker sig till ett arbetarparti som förstår nödvändigheten av att lämna EU:s nyliberala tvångströja. Och varför inte till Socialisterna – Välfärdspartiet?

 

Jenny Svensson socialpedagog från Överrum, Andrée Kjellström målare från Uppsala, Gösta Larsson lärare från Vårgårda, Kalle Kylensjö kock från Norrköping
redaktionen@aktuelltfokus.se