Kontakta oss

UTRIKES

Vad du behöver veta om det amerikanska presidentvalet

Publicerat

den

Foto: Shealah Craighead /David Lienemann

UTRIKES   I både USA och Sverige är det ett intensivt fokus på vem som kommer vinna det amerikanska presidentvalet. Man kan säga att hela världen håller andan inför det, minst sagt, spännande valåret. Trump’s presidentskap har, om inte annat, bringat ett drama till världspolitiken som vi tidigare inte sett. Amerikansk media såväl som det politiska klimatet i USA har förändrats mycket sedan 2016. Men det är inte bara i USA som saker och ting har förändrats. Även här hemma i Sverige var presidentvalet 2016 speciellt uppmärksammat för sina minst sagt ovanliga kandidater. 

Om vi bortser i en sekund från de sociopolitiska och ekonomiska effekterna av valet, så påverkas Sverige ändå hårt av informationsmässiga faktorer. Bara det faktum att vi löpande får rapporter  om vad som händer i USA under valet, kommer påverka vårt samhälle, detta eftersom det påverkar människor på en individuell nivå.

Nu är det ju faktiskt så att presidentvalet har mer än bara effekter som alstras av medias rapportering. Det finns stora ekonomiska och politiska effekter av valet som är värda att diskutera. Så hur kommer Sverige påverkas?

Att försöka se framtiden

I USA har man nationella val vartannat år, oavsett om det behövs eller inte. Du har först ett så kallat presidentval, där den sittande presidenten bestäms. 2 år senare har du ”midterm” valet, där bland annat statliga representanter röstas in. De flesta demokratier har val mycket mer sällan men USA:s grundlagsfäder ville att den politiskerna skulle ha en ständig återkoppling med det Amerikanska folket, för att verkligen se till så att en politisk elit inte skulle kunna få allt för bra fotfäste.

Under den senaste tiden har det dock blivit oklart huruvida det amerikanska folket har förtroende för de rådande politiska strukturerna eller inte. Bara 11 procent av amerikanare har ett uttryckt förtroende för kongressen och antalet som röstar har minskat med åren. Under 2014 röstade till exempel bara 37 procent.

Men resten av världen är fortfarande intresserad av hur amerikanska val går. Folk vill veta om Trump förändrat Amerikas politik för alltid, eller om det är en temporär förändring. Det är någonting som är väsentligt för världspolitiken.

Rådande odds för valet

Under de senaste dagarna har oddsen mer och mer börjat tippa mot en vinst för Joe Biden om man tittar på odds i presidentvalet. Betsson ger för närvarande 1.85 gånger pengarna om Joe Biden vinner, och 2.00 gånger pengarna om Trump vinner. Joe Biden har alltså verkligen skjutit i höjden med dessa siffror, men efter hans starka prestation i primärvalet är det inte så värst förvånande.

Coronakrisen kommer antagligen att gynna en sittande president, precis som alla kriser gynnar den sittande regeringen. Kriser har en tendens att öka solidaritet hos befolkningen men det kan svänga snabbt. Det kan dock vara så att om Trump missköter arbetet under denna kris, kommer detta hänga över honom under resten av valperioden. Valet kommer onekligen påverkas hårt av den rådande krisen och det kommer antagligen vara en huvudfråga som båda kandidater ständigt tar upp.

Donald Trump

Eftersom Trump är den sittande presidenten har han möjlighet att ställa upp som republikanernas presidentkandidat under valet 2020. Trump antar självklart denna utmaning och har med sin typiska målmedvetenhet och entusiasm satsat hårt på att bli vald. Men många av löftena som Trump kom med 2016 har ännu ej fullbordats och presidenten måste vara ivrig på att ställa allting till rätta. Hans väljare är minst lika entusiatiska som presidenten själv. Man ska också komma ihåg att i de flesta av hans väljares ögon har hans 4 år vid makten varit extremt framgångsrika. Det finns många potentiella kandidater som skulle vilja kämpa på republikanernas sida men dessa får vänta tills 2024 för sin chans.

Det är ganska självklart att en sittande president har oddsen på sin sida. Fram tills det att demokraterna väljer en motkandidat kommer ju såklart oddsen visa att Trump har en större chans då man inte vet vem han kommer möta. Hur Trump hanterar Coronakrisen kommer vara avgörande för resultatet i valet.

Joe Biden

Många svenskar vet nog redan vem Joe Biden är, då han var vice president till Barack Obama under alla hans 8 år vid makten. Joe Biden är ett väletablerat namn på den politiska scenen i USA och har byggt många kontakter under sina politiskt aktiva år i Washington. Han har bland annat sagt att det är hans mål att bygga vidare på de saker som Barack Obamas regering lade fokus på. Joe Biden är dock enligt opinionsundersökningar inte riktigt lika populär som tidigare president Barack Obama var men mot Trump är han ändå en stabil kandidat.

Själva valet

Självklart är det så att ju närmare valets slut vi kommer, desto mer träffsäkra kommer också oddsen vara. Det kan hända stora saker  det amerikanska folket får möjlighet att lägga sina röster. Skandaler försätter lätt presidentkandidater i skräck, vilket man verkligen kan förstå. Ibland är det också så att skandalen som lyfts fram  nära valets slut kan påverka. Det beror på att det inte finns tid att avvärja den eller för människor att undersöka om skandalen faktiskt är grundad i verklighet. Detta innebär att det potentiellt kan uppstå en falsk skandal som blir helt avgörande för valet. Det är därmed viktigt att ta alla sådana skandaler med en nypa salt och inse att det politiska spelet inte är vare sig vackert eller rättvist.

Summering

Det är onekligen så att debatterna i TV kommer påverka utkomsten av valet. Trumps aggressiva debatteknik har visat sig fungera tidigare  och kanske är det någonting även Joe Biden kommer anamma. Det är svårt att tänka sig mer aggressiva debatter än de vi såg i USA år 2016 mellan Hillary Clinton och Donald Trump, men det kanske faktiskt är det vi kommer få. Numera verkar det som om amerikansk politik främst handlar om kandidatens personlighet och allt mindre om idéerna och ideologin som ligger bakom deras kandidatskap, någonting som riskerar att spilla över på svensk politik. USA har under många år inspirerat svensk kultur oerhört mycket. Det är inte direkt långsökt att tänka sig att även det politiska debattklimatet kan komma att påverkas av den minst sagt hårda och aggressiva jargongen. 

Fortsätt läsa
Annons