ARBETSLIV
Vad allmänheten bör veta om hamnstrejken


ARBETSLIV Hamnarbetarförbundet säger att den pågående hamnkonflikten går att lösa. Samtidigt verkar arbetsköparsidan, Sveriges Hamnar, inte vara beredda på att göra arbetslivet i hamnarna säkrare.
Sveriges Hamnars beslut att vägra underteckna kollektivavtal med fackförbundet Hamnarbetarförbundet har resulterat i punktstrejker i 15 svenska hamnar. Arbetsköparens svar på två-timmars strejkerna blev en lockout på 15 timmar. Konflikten är ett faktum och risken för en rejäl upptrappning är stor.
I ett 11 minuter långt filmklipp förklarar Hamnarbetarförbundet vad hamnkonflikten handlar om. I filmen berättar Hamnarbetaren Erik Helgesson från Göteborg om hur arbetsköparens agerande har påverkat arbetslivet ute i hamnarna. I praktiken har över 1300 arbetare blivit utan inflytande på sina arbetsplatser. Agerandet har även resulterat i sämre säkerhet i hamnarna.
– Våra 1300 medlemmar har ingen tillgång till information, vi får inte vara med i några förhandlingar och vi är också utestängda från all samverkan i arbetsmiljösamarbetet. Vilket innebär att våra drygt 100 skyddsombud har blivit av med sina mandat inte kan verka längre, säger Erik Helgesson som även är aktiv i Hamnarbetarförbundets styrelse och har varit med på förhandlingarna med Sveriges Hamnar.
Se klippet nedan.
Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se