Kontakta oss

KRÖNIKA

Vad var det jag sa Kolmården? Någon skulle dö!

Publicerat

den

KRÖNIKA| Just nu står arbetsköparen Kolmårdens djurpark inför rätta efter att en anställd dödats i varghänget. Arbetsköparens bristande säkerhetsrutiner ska granskas. Jag varnade redan 2008 vid förhandlingsbordet för att någon skulle dö efter en arbetsplatsolycka på Kolmårdens safaripark.

Kolmården Djurpark är en stor arbetsköpare på sommaren och anställer unga för att jobba med vilda djur. Det låter exotiskt, men kan sluta med döden. Jag kontaktades under sommaren 2008 av två unga tjejer som arbeta på Kolmårdens djurpark. De jobbade som guider i Safariparken som besökarna kunde åka igenom med parkens egna bussar eller med egen bil. De två hade upplevt något hemskt. När jag kastar mig in i det fackliga ärendet inser jag att mycket kunde ha gått otroligt fel i djurhänget.

En varm sommardag fick djurparkens egen buss fel på bromsarna och låste sig vilket fick bussen att sladda. Bussen glider av vägen och bakdelen av bussen krockar med ett träd. Glaset från flera krossade fönsterrutor sprutar ut över marken.

I hänget låg björnar och vargar och njöt i värmen. Djuren studsade upp och sökte sig mot bussen nyfikna på vad det var som väckt deras intresse. I bussen uppstår nu panik. Föräldrar kastar jackor i panik över sina barn som gråter. Fler av djuren cirkulerar utanför bussen. Mitt i kaoset står en ung tjej som sommarjobbar som guide.

När hon ropar på hjälp så dröjer svaret. Paniken sprider sig i kroppen på den unga guiden. Fast i ett häng med vilda djur. När svar väl kommer får hon som förslag att man ska lämna bussen i grupp. Hon ska ta brandsläckaren. Vem vill kliva ut först?

En oerfaren ung tjej med bara några dagars utbildning ska leda en grupp jätterädda människor bland vilda djur. Ni hör själva hur galet det låter. Efter flera försök lyckades busschauffören att få igång bussen som sakta lyckades ta sig till säkerhetsslussen mellan djurhängen. Först då kommer räddningsbilen från Kolmårdens djurpark.

Vid förhandlingsbordet framförde jag flera gånger bristerna på säkerhetsrutiner och att någon kommer dö om inte arbetsköparen ser över rutinerna.

En kompis till den unga tjejen som också arbetade som guide fick sparken av Kolmårdens Djurpark efter olyckan för att hon ifrågasatt den utbildning som de fått och bristen på rutiner.

”Du kan ta dina saker och gå och aldrig mer komma tillbaka.” Det är hur Kolmårdens Djurpark ser på anställda som inte vill riskera att dö på jobbet i mötet med vilda djur. Några år senare dog en anställd just i mötet med vargarna.

Det är tragiskt att en anställd ska behöva dö innan arbetsköparen Kolmårdens Djurpark öppnar ögonen för det ansvar de för anställdas arbetsmiljö och säkerhet. Arbetsköparen hade redan fått varningar att något skulle hända. Vargarna hade under en längre tid nafsat och bitit besökare som fått följa med in i inhägnaden.

Alla som jobbar i djurparken vill komma hem med armar och ben i behåll. Inte bara de i djurparkens ledning. Därför är rättegången mot Kolmårdens Djurpark otroligt viktig att sätta stopp för arbetsköparens likgiltighet inför anställdas liv.

Rickard Karlsson – f d barfotaförhandlare
rickard.karlsson@aktuelltfokus.se