Kontakta oss

INRIKES

Sexbrott och massövervakning allt vanligare på kapitalisternas bostadsmarknad

Publicerat

den

afgranskaruthyrareBOSTADSBRISTEN| Bostadskrisen i Sverige framställs av etablissemanget som att det kommer lösa sig självt. Men kapitalismens principer råder fortfarande och det är fortfarande en marknad där sökande får vänta sig vad som helst. Även att bli övervakade med övervakningskameror.

Aktuellt Fokus har under sommaren rapporterat hur bostadsbristen med lätthet kunnat avstyras, men inte görs det på grund av att kapitalismens principer råder. Under tiden finns det fritt spelrum att utnyttja desperata bostadssökande till i princip vad som helst.

Tidigare i somras kom redaktionen över annonser från borgare som sade sig erbjuda gratis boende. Men vid närmare granskning var de snarare ombyggda städskrubbar och garderober. För att få boendet annonserades det att intressenter behövde utföra tjänster som städning och barnpassning.

Nu har Aktuellt Fokus kommit i kontakt med någon som bor och lever under dylika förhållanden. Lisa är i unga 20-årsåldern som bor och studerar i Stockholm. Hon betalar 5000 kr i månaden för 15 kvadratmeters stuga som hyrs ut av en villaägare.

Hur upplever du Stockholms bostadsmarknad?
– Som omöjlig. Jag räknar med att min första egna bostad blir en bostadsrätt om 5 år när jag är klar med min utbildning och har fast arbete. Andrahandsmarknaden är en katastrof.

Förutom Stockholm har Lisa bott i andra delar av Sverige där hon utsatts för konstiga erbjudanden, däribland sexsamtal. Hon känner sig inte trygg i att söka bostad som kvinna.

– Det är en allmän känsla av fysisk och psykisk utsatthet. Jag är ganska orädd av mig men att gå ensam på visningar är något jag känner mig otrygg med. Det är svårt att få någon att gå med mig.

Hon beskriver själv att hon upplever en ständig oro över att bli uppsagd utan större anledning i sitt nuvarande boende. Hon extraknäcker hemma hos de hon hyr av för att få ner hyran. Men sen en tid tillbaka har de satt upp övervakningskameror utan att berätta för Lisa.

– Det kändes väldigt obehagligt och gör mig lite paranoid.

Lisa tycker själv att det byggs alldeles för lite. Bland annat tycker hon att det behövs mer statliga pengar och bör ställas större krav på byggandet.

– Jag skulle vilja föreslå ett undantagstillstånd på grund av situationen på bostadsmarknaden.

Vad innebär det då?
– Att vi i säg tio år inte tar upp överklagningar som inte har ett allmänintresse eller myndighet bakom sig. Att skönhetsrådet under den här perioden skrotas.

– Sen behövs ett maxtak för andrahands-hyror och skydd mot diskriminering. Många bostadsbolag godkänner varken sjuk- eller aktivitetsersättning, förtidspension, eller bostadstillägg, som inkomst.

Läs mer: Hyr i andra hand: ”egentligen behöver ju hela systemet förändras”

Läs mer: Forskare varnar: bostadsrenoveringar ger hyreschock till arbetarklassen

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

banner_uthyrare-1