Kontakta oss

INRIKES

Valets stora vinnare: Storbankerna

Publicerat

den

LEDARE Regeringsfrågan är högst oklar och den slutgiltiga rösträkningen är inte klar. Men det kvittar. Oavsett om det blir fortsatt socialliberalt styre eller högerkonservativt om ett par dagar är valets stora vinnare Nordea, Swedbank och de övriga storbankerna.

Driver du eget inom åkeribranschen eller hyr ut dig själv som maskinförare får du räkna med att betala 25 procent moms i Sverige. Driver du däremot en bank eller annan form av finansieringstjänst är du momsbefriad. Ett faktum som gör att storbankernas aktieägare har kunnat plocka ut mångmiljarder i vinst utan att skatta. 2017 gick storbankerna med otroliga 106 miljarder kronor i vinst.

S+MP-regeringen föreslog att bankerna skulle börja behandlas som andra företag, eller nja, nästan. Förslaget om bankskatt innebar ju att bankerna bara skulle få betala 15 procent istället för normala 25.

Även om nuvarande socialliberala regering skulle få sitta kvar är det inte troligt att bankernas särställning skulle hotas. Tar högern över med hjälp av Sverigedemokraterna kommer särställningen snarare stärkas.

Inga andra hade kommit undan med det som bankerna sysslar med. De senaste årens avslöjanden i Paradis-härvorna visar att svenska storbanker har tvättat pengar åt kriminella och hjälpt överklassen gömma undan skattepengar. Hade en privatperson gjort något liknande hade hon kunnat räkna med fängelse för ekobrott. Men av någon anledning kommer bankernas ägare alltid undan.

Så grattis till valvinsten Nordea, Swedbank, SEB och Handelsbanken. Er lycka sker på svenska folkets bekostnad. Hoppas ni sätter segerchampagnen i halsen.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se