Kontakta oss

INRIKES

Sverigedemokraterna fotograferar partiernas valfunktionärer utanför vallokalerna

Publicerat

den

VAL2018 Under valdagen har företrädare och partifunktionärer för samtliga partier blivit fotograferade utanför vallokalerna av SD-representanter i Växjö. Moderaterna bekräftar att deras funktionärer har blivit utsatta. Sverigedemokraterna får nu hård kritik från valnämndens ordförande i Växjö.

Aktuellt Fokus har försökt att nå Sverigedemokraterna i Växjö utan resultat, men på sociala medier bekräftar SD att partiet har fotograferat människor utanför vallokalerna. Enligt uppgift ska samtliga partier blivit drabbade. Aktuellt Fokus har talat med Rene Jaramillo, politisk kommunikatör för Moderaterna. Jaramillo bekräftar att flera M-företrädare har blivit fotograferade under dagen. Även Jan-Åke Karlsson från Kommunistiska Partiet bekräftar att SD-företrädare har fotograferat K-funktionärer utanför vallokalerna.

– Inne i Växjö har de gått till jättemånga vallokaler och fotat oss, moderater och sossar, säger Jan-Åke Karlsson till Aktuellt Fokus.

Sverigedemokraterna i Växjö anklagar de övriga partierna för valfusk. På SD-Växjös Facebooksida skriver de bland annat: ”Försök till valfusk genom påverkan av väljare mötte oss vid samtliga vallokaler idag. Valarbetare höll tydligt hörbara samtal om hur man väljer att rösta.”

Anledningen till anklagelserna är att de övriga partierna haft partipartifunktionärer som delat ut valsedlar utanför. En svensk tradition sedan årtionden utanför vallokalerna. I Facebookinlägget skriver Sverigedemokraterna: ”Man ler vackert och delar ut valsedlar. Var går då gränsen för när en människa kan anses påverkbar eller påverkad? Klädda i kampanjkläder med partiets logga går det inte missta sig på vad man har för avsikt där att göra.”

Ordföranden i valnämnden: ”Larvigt”

Aktuellt Fokus har även pratat med Benny Johansson (M) som är ordförande i valnämnden i Växjö. Johansson avfärdar Sverigedemokraterna snack om valfusk som larvigt.

Stämmer uppgifterna att Sverigedemokraternas företrädare har sprungit runt och fotograferat partifunktionärer utanför vallokalerna?

– Det har jag fått från flera håll ja.

Det är inte bara Moderaterna och Kommunistiska Partiet som har drabbats?

– Nej det tror jag inte.

Hur ser ni i valnämnden på detta?

– Ja vi får ju diskutera det här i efterhand nu naturligtvis men jag tycker att det är en icke lämplig åtgärd. Att springa runt och fotografera partiföreträdare som löser en uppgift som är helt i enlighet med valmyndighetens bestämmelser, det vill säga att stå utanför en vallokal och erbjuda valsedlar, det är helt i enlighet med de bestämmelser som finns.

Skulle man kunna säga att det här någon form av otillbörligt påverkan?

– Det har jag inte tillräckligt mycket på fötterna för att kunna säga.

Dom anklagar ju hela valet för valfusk

– Jaja det är ju omöjligt, det är ju larvigt liksom. Som jag sa, alla partier har full rätt att stå och erbjuda valsedlar innan man går in i en vallokal. Det har inte ett dugg med kampanjande att göra, säger Benny Johansson.

Eftersom Benny Johansson är själv är moderat och ordförande i valnämnden har flera av moderaternas medlemmar hört av sig till honom under dagen.

– Partiföreträdare som stått utanför vallokalerna har rapporterat vidare till mig att de har blivit fotograferade av representanter för Sverigedemokraterna.

Hur har de upplevt det här?

– Det är klart de inte har upplevt det som trevligt, för ärligt i ordets rätta bemärkelse så ska du bli fotograferad och det ska användas i något syfte så kräver det den enskildes medgivande, som jag ser det.

Växjö kommun har närmare 60 vallokaler. Enligt uppgift ska SD:are fotograferat utanför de flesta.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se