Kontakta oss

UTRIKES

Vänsteraktivister ockuperade bank – Skapade boende åt 60 hemlösa

Publicerat

den

hemlösocku

UTRIKES | Sedan mitten av april ockuperar vänsteraktivister från anarkistiska ”Love Activists” Bank of Londons tomma lokaler i Liverpool. Ockupationen som har skett i samarbete med hemlösa i staden har inneburit att 60 personer numera kan ges tak över huvudet. Polis och andra myndigheter försöker nu motarbeta aktivisterna.

Ockupationen som pågår i Liverpools välbärgade affärsområden har hyllats över hela England. Men alla är däremot inte lika förtjusta i att hemlösa människor erbjuds ett hem. Affärskvinnan Sarah Brian förklarar för engelska nyheter att välbärgade företagare är det viktiga att tänka på. Hennes åsikt delas med flera rika och högeranhängare som vill ha kvar klassklyftorna i samhället.

– Även om jag bryr mig mycket om de hemlösa och deras behov till hjälp så är jag passionerad över att attrahera nya företagare till de välbärgade områdena.

Aktivisterna medger att det de gör strider mot lagen men menar att människors behov måste kunna gå före eventuella lagar och principer.

– Jag bryr mig om hemlösa människor som svälter svarade aktivisten Kim en reporter  på frågan om aktivisterna och de hemlösa inte bryr sig om lagen.

Myndigheterna vill svälta ut de hemlösa

Ockupationen har pågått sedan mitten av april. Enligt polisen har man ställt krav på att ockupanterna ska avlägsnas. Polisens presstalesman medger till The Liverpool Echo att de lokala myndigheterna har erbjudit sig att ordna fram boenden till en del hemlösa efter att ockupationen och protesterna påbörjades. Ett erbjudande en del ska ha accepterat, andra ska däremot ha stannat kvar för att fortsätta ockupationen.

Myndigheterna har från första stund gjort det mesta för att motarbeta vänsteraktivisterna och de hemlösa. Exempelvis har polisen anklagats för att försöka svälta ut ockupanterna. Man har vid minst ett tillfälle även gripit en person för att denne gav mat till hungriga hemlösa. Polisens så kallade Matrix-styrka har även använts för att omringa soppkök för de hemlösa.

Film inifrån banken
https://www.youtube.com/watch?v=YTgtmPlqYJo

Bilder från ockupationens första dagar
MPP_LEC_290415_BankActivists_13 mpp22425_1394059224253387_6990073645528508123_n mpp 1000

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se