Kontakta oss

NOTISER

Arbetsköparen: Vårdpersonal får inte vara hemma med sjukt barn

Publicerat

den

göteborg
OTRYGGA SVERIGE| Cheferna på ett äldreboende i Göteborg sade åt sina anställda att sluta vabba på kvällar och helger. De utgår från ”att du löst din barnomsorg med utomstående för att klara dina arbetstider”.

Det var i ett veckobrev som flera enhetschefer på ett äldreboende i Göteborg gick ut och sade åt sina anställda att sluta vårda sjuka barn på kvällar och helger.

Cheferna skriver bland annat ”Vi förutsätter att barnomsorgen på obekväm arbetstid är ombesörjd av den andra vårdnadshavaren. Finns ej någon mer vårdnadshavare, utgår vi ifrån att du löst din barnomsorg med utomstående för att klara dina arbetstider.

– Det är uppror på arbetsplatsen, folk är fly förbannade över att arbetsgivaren sätter sig över lagen på det här sättet, säger en anställd.

Det är många på arbetsplatsen som tycker det är väldigt kränkande att de förutsätter att man har en sambo, och om man inte har det så ska någon annan anhörig gå in. Vem vill ha sjuka barn?

Mycket av den lagstiftningen som rör arbetsrätt där bla reglerna för vård av sjukt barn regleras går under kategorin skyddslagstiftning. Den får man inte göra avkall från och man kan heller inte komma överens mellan arbetstagare och arbetsgivare exempelvis kring att man inte tar hänsyn till vab, semester eller uppsägningstider.

Mats Mattsson är verksamhetsansvarig på Försäkringskassan är också en som reagerar. Han säger att tillfällig föräldrapenning, vilken ger rätt till ledighet för vård av sjukt barn, inte är något som en arbetsgivare kan besluta om.

– Det är vi som gör den bedömningen, säger Mattsson.

Efter att anställda på äldreboendet vägrat acceptera chefernas försök att ställa sig över rätten att vara hemma med sjukt barn backar nu ansvarig områdeschef att det inte är okej och att enhetscheferna måste gå ut med en dementi.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

vab